A- A+
Επιτυχημένη κεφαλαιακή «ένεση» 594 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου
Στην ενίσχυση των κύριων βασικών της ιδίων κεφαλαίων κατά 594 εκατ. ευρώ πρχώρησε η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αναμένεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.

Με βάση τους όρους του σχεδίου η περίοδος Άσκησης Δικαιωμάτων Προτίμησης («Rights»), Υποβολής Αιτήσεων για Προεγγραφές και Αποδοχής Προσφοράς Ανταλλαγής για Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου («ΜΑΕΚ») έληξε στις 19 Μαρτίου 2012.

Με τη συμπλήρωση των εγγραφών του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά €594 εκατ. περίπου από τα οποία €160 εκατ. περίπου αφορούν την Άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης και τις Αιτήσεις για Προεγγραφές και €434 εκατ. περίπου αφορούν την Αποδοχή Προσφοράς Ανταλλαγής ΜΑΕΚ. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω θα εκδοθούν περίπου 898,6 εκατ. νέες μετοχές.

Περαιτέρω, η Τράπεζα προχωρεί με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, η Τράπεζα μπορεί καθ’ οιονδήποτε χρόνο, μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012 να προβεί σε άσκηση όλων ή μέρους των Δικαιωμάτων Προτίμησης που δεν ασκήθηκαν από τους Δικαιούχους τους και δεν καλύφθηκαν μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012.

H τυχόν διάθεση των αδιάθετων μετοχών θα γίνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μπορεί να γίνει στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από την Τιμή Άσκησης των Νέων Μετοχών.

Παράλληλα, η Τράπεζα συνεχίζει την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης μέσω της κερδοφορίας της καθώς και με άλλες στοχευμένες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, καθώς και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας, η οποία έχει συνεισφέρει 80 εκατ. ευρώ περίπου στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η ημερομηνία έκδοσης των νέων μετοχών από την Άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης και από τις Αιτήσεις για Προεγγραφές είναι η 20η Μαρτίου 2012.

Η ημερομηνία έκδοσης των Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομόλογων («ΥΜΟ») που θα προκύψουν από την ανταλλαγή ΜΑΕΚ είναι η 20η Μαρτίου 2012 και η ημερομηνία αποπληρωμής τους με νέες μετοχές η 27η Μαρτίου 2012. Οι σχετικές επιστολές παραχώρησης των νέων μετοχών που θα προκύψουν θα σταλούν στους μετόχους στις 29 Μαρτίου 2012.