A- A+
Τεχνολογικά δάνεια με επιτόκιο από 2% με επιδότηση από το ΕΣΠΑ
Στη διάθεση προνομιακών δανείων για την υλοποίηση επενδύσεων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών προσφέρουν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Emporiki Bank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE.

Ο συνολικός δανεισμός μέσω του Προγράμματος, ανά επιχείρηση, ανέρχεται από 25.000 έως 500.000 ευρώ.

Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται από την αξιολόγηση της εταιρείας, τις προσφερόμενες εξασφαλίσεις και το ποσοστό ίδιας συμμετοχής.

Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προϊόντος αυτού θα καταβάλλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου, ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή που συνεισφέρει η τράπεζα.

Το υπόλοιπο 50% του δανείου παρέχεται άτοκο από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση του τελικού επιτοκίου ακόμη και κάτω από το 2%.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο λειτουργίας (υπό σύσταση, νεοσύστατες ή και υφιστάμενες), κάθε νομικής μορφής (ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) οι οποίες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

• Δραστηριοποιούνται στους οικονομικούς κλάδους:

o Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ICT

o Όλους τους υπόλοιπους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας –πλην εξαιρέσεων– εφόσον θα επενδύσουν σε υποδομές του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

• Είναι και θα παραμείνουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οποιονδήποτε τύπο λειτουργίας και αν ακολουθούν (ανεξάρτητη, συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρηση)

• Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας»

• Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τι χρηματοδοτείται

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ICT, ο σκοπός των δανείων είναι η κάλυψη:

• επενδυτικών σχεδίων αποκτήσεως ή/και δημιουργίας πάγιων (υλικών & άυλων) περιουσιακών στοιχείων (αγορά επαγγελματικής στέγης, απόκτηση νέου & σύγχρονου επαγγελματικού εξοπλισμού κλπ.) και

• αναπτυξιακών αναγκών, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της επιχειρήσεως (αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών κλπ). Εξαιρείται το εργασιακό κόστος (μισθοί και ημερομίσθια) ενοίκια και λοιπό λειτουργικό κόστος.

Για τις Επιχειρήσεις λοιπών κλάδων (που δεν ανήκουν στον κλάδο ICT), ο σκοπός των δανείων είναι η κάλυψη:

• επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δηλαδή κάλυψη μόνο δαπανών εξοπλισμού παγίων πληροφορικής.

Για το εν λόγω προϊόν οι τράπεζες που έχουν επιλεχθεί (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Emporiki Bank) θα συνεισφέρουν αντίστοιχο με τη δημόσια δαπάνη ποσό (90 εκατ. ευρώ), ώστε να επιμεριστεί ο κίνδυνος και να μειωθούν οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις και τα επιτόκια για τη χορήγηση των δανείων.

Περίοδος υποβολής

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται από 1/1/2012 έως 30/10/2013 έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, που φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ.

Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνει με βάση τους τραπεζικούς όρους δανεισμού σε συνδυασμό με τους όρους της πρωτοβουλίας JEREMIE.

Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει έως το 100% του σχεδίου, με βάση την αξιολόγηση της Τράπεζας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτe στα ακόλουθα τηλέφωνα:

  • Alpha Bank: 801 11 3260000, 210 3260000
  • Εθνική Τράπεζα: 181818
  • Emporiki Bank: 801 11 11247, 210 6505000