A- A+
Γ. Προβόπουλος: Το μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν…
Την άποψη ότι αν λαμβάνονταν αυστηρότερα μέτρα εγκαίρως, η Ελλάδα θα είχε αποφύγει το μνημόνιο και τον αποκλεισμό της από τις αγορές εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Μιλώντας στη Βουλή ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα εάν λαμβάνονταν θα ανέκοπταν τη δυναμική του χρέους.

Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός ότι δε θα είχαν μεγάλη στατιστική επίπτωση στο έλλειμμα, θα έστελναν ένα δυναμικό μήνυμα στις αγορές ότι «είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε και να πάρουμε τα αναγκαία σκληρά μέτρα».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Προβόπουλος άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Με ρωτήσατε αν στο τελευταίο τρίμηνο (σ.σ. του 2009) λαμβάνονταν μέτρα, αν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Όταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται» υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήξεραν Καραμανλής - Παπανδρέου

Πρόσθεσε δε, ότι «ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι».

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, όσο και ο διάδοχός του κ. Γ. Παπανδρέου, γνώριζαν για την πορεία του ελλείμματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η τότε κυβέρνηση είχε ενημερωθεί «από τους πρώτους κιόλας μήνες τους 2009 ότι οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου», ενώ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου προέκυπτε από τα στοιχεία του εξαμήνου, ότι το ταμειακό έλλειμμα του κράτους είχε ήδη σκαρφαλώσει στο 7% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι στο 9μηνο το έλλειμμα είχε ανέλθει στο 9,9% του ΑΕΠ «Άρα, το πώς φόρτωνε το έλλειμμα μήνα-μήνα ήταν ήδη δημοσιευμένο και γνωστό σε όλους που είχαν πρόσβαση (στα δημοσιευμένα στοιχεία), αλλά και στις εφημερίδες», εξήγησε ο κ. Προβόπουλος.