A- A+
Εγκρίθηκε από το Eurogroup το νέο πακέτο για την Ελλάδα - 48 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup. Στα 48 δισ. ευρώ η βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκρινε την έναρξη της εκταμίευσης σε τριμηνιαίες δόσεις του ποσού των περίπου 70 δισ. ευρώ (από το πακέτο 130 δισ. ευρώ μείον τα ποσά για το PSI και τις ελληνικές τράπεζες) συν τα 37 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο πακέτο βοήθειας.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος δρομολογήθηκαν ήδη από τη Δευτέρα, ενώ η τεχνική τους εξειδίκευση θα γίνει από την ομάδα εργασίας του Eurogroup την Τετάρτη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά.

Την εισήγηση για την έγκριση στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας από το Eurogroup έκανε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο 117% του ΑΕΠ το χρέος

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και η συμμετοχή στο PSI ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έκθεση της Τρόικας, η επιτυχής έκβαση του PSI θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ ως το 2020 έναντι ποσοστού υψηλότερου του 120% που εκτιμώνταν νωρίτερα.

«Είναι η δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Για μία «νέα αρχή για την Ελλάδα» μίλησε και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας κ. Όλι Ρεν , σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Οι πρώτες δόσεις

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των δόσεων του δανείου, αποφασίστηκε ότι θα υλοποιείται σε μηνιαία βάση για την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου 2012.

Ειδικότερα, η δόση του Μαρτίου θα ανέλθει σε 5,9 δισ. ευρώ, του Απριλίου σε 3,3 δισ. ευρώ και του Μαΐου σε 5,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα διατεθούν 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους μέσου του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).