A- A+
Και τα φυσικά πρόσωπα στο «κούρεμα» των ομολόγων – Μετά το PSI η αποζημίωση
Κανονικά αναμένεται να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του χρέους και τα φυσικά πρόσωπα που διακρατούν ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Μπορεί οι δηλώσεις συμμετοχής στο PSI να έφτασε σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 86%, ωστόσο η κυβέρνηση για να πιάσει το στόχο του 90% στο σύνολο των ομολόγων εκδόσεώς της που κυκλοφορούν στην αγορά, θα πρέπει να καταστήσει το «κούρεμα» υποχρεωτικό για όλους τους τίτλους που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία του «κουρέματος», χάνοντας το 53,5% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, μετά την ενεργοποίηση των CACs.

Πότε θα αποζημιωθούν

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τους αποταμιευτές που τοποθετήθηκαν σε ελληνικά ομόλογα, αμέσως μετά την εφαρμογή του PSI.

Ωστόσο, δεν έχει αποκαλύψει τους όρους της αποζημίωσης. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ο κίνδυνος να εγερθούν αξιώσεις από άλλους ομολογιούχους λόγω αυτής της διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για νομικό ζήτημα το οποίο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να μην τεθεί σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση το PSI.

Η αποκατάσταση

Ο κ. Βενιζέλος έχει επισημάνει ότι «κατηγορίες πολιτών που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο, θ' αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο ως πολίτες, όχι ως ομόλογα ή ομολογιούχοι, για να είμαστε και στο εσωτερικό και διεθνώς απολύτως ισότιμοι και δίκαιοι στη μεταχείρισή μας».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι εφ' όσον υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν, αυτό θα γίνει με ειδικούς μηχανισμούς, αναφερόμενος στα φυσικά πρόσωπα με ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ, που όπως είπε ο αριθμός τους ανέρχεται σε 9.500 από τις 11.000 των ομολογιούχων ιδιωτών.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υπάρξει διαχωρισμός των επενδυτών ανάλογα με το χρόνο αγοράς ενός ομολόγου, δηλαδή εάν η πράξη έγινε στην πρωτογενή ή στη δευτερογενή αγορά.