A- A+
H μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στον κόσμο είναι γεγονός – «Σβήνονται» 105 δισ. ευρώ
Στο 85,8% διαμορφώθηκε η εθελοντική συμμετοχή στο PSI, ενώ με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 95,7%, ελαφραίνοντας το δημόσιο χρέος κατά 197 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τα σχεδόν 177 δισ. ευρώ ομολόγων που εξέδωσε η ελληνική δημοκρατία και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, το ελληνικό δημόσιο έλαβε δηλώσεις συμμετοχής από κατόχους που αντιστοιχούν στο 85,8%, με ομόλογα αξίας 152 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικός κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει την Παρασκευή το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, για να ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με θέμα τα αποτελέσματα του PSI

Ενεργοποιούνται τα CACs

Η κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, τα αποκαλούμενα CACs, καταστώντας το «κούρεμα» για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, υποχρεωτικό για όλους.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει συμμετοχή στο PSI για τίτλους 177 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν ομόλογα ξένου δικαίου ύψους 20 δις. ευρώ, για τα οποία είναι βέβαιη η εθελοντική συμμετοχή.

Ετσι, επιτυγχάνεται ο μαγικός αριθμός 95,7% ή 197 δισ. ευρώ, από τα οποία θα διαγραφούν τα 105,4 δισ. ευρώ.

Αποφασίζουν για τα CDS

Την Παρασκευή στις 15.00 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία θα αποφασίσει εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Μετά την επίτευξη εθελοντικής συμμετοχής στο 86%, είναι πιθανό η Επιτροπή να μην χαρακτηρίσει πιστωτικό γεγονός την ελληνική χρεοκοπία, λόγω του υψηλού ποσοστού αποδοχής του PSI.

Από την άλλη πλευρά όμως, η ενεργοποίηση των CACs που καθιστούν το «κούρεμα» υποχρεωτικό πιέζει τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Εφόσον το PSI χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός από το ISDA, θα υπάρξει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και αποζημίωση των κατόχων τους.

Η επίσημη ανακοίνωση

Το ελληνικό δημόσιο ανακοινώνει επίσης ότι προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

Αν οι συναινέσεις στις προτεινόμενες τροποποιήσεις των ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο γίνουν αποδεκτές, το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ανέρχεται στα 197 δισ. Ευρώ, ήτοι 95,7% του συνόλου των ομολόγων για τα οποία ισχύει η πρόσκληση συμμετοχής στην ανταλλαγή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτή την ιστορική προσπάθεια.

Με την στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο υπουργός συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι προσκλήσεις μας για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων αναφορικά με τα ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία μετά από την οποία δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας».