A- A+
Διάχυτη αισιοδοξία για το PSI – Πώς μπορεί να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός
Αισιοδοξία ότι το ποσοστό συμμετοχής στο PSI θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα υπάρχει στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας αποδοχής της πρότασης ανταλλαγής ομολόγων.

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, σίγουρη θεωρούνταν η συμμετοχή στο PSI από το 50% των ομολογιούχων, ενώ την Πέμπτη το πρωί πληροφορίες σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 70%.

Τα πάντα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχουν κριθεί έως σήμερα στις 10.00 το βράδυ, όταν και κλείνει η περίοδος υποβολής συμμετοχών στο PSI.

Τα σενάρια και το πιστωτικό γεγονός

Με βάση τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις, συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έχει δηλώσει το 50% των ιδιωτών πιστωτών της χώρας.

Πρόκειται για το ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και να καταστεί το «κούρεμα» υποχρεωτικό για όλους.

Ωστόσο, όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο της συμμετοχής, τόσο καλύτερο για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, εάν φτάσει πέριξ του 80%, η Αθήνα θα μπορεί να πιέσει την αρμόδια Επιτροπή (ISDA) ώστε να μην αξιολογήσει το PSI ως πιστωτικό γεγονός, αποτρέποντας την ενεργοποίηση των CDS.

Τι θα σημάνει αποτυχία

Σε περίπτωση που η εθελοντική συμμετοχή στο PSI δεν ανέλθει στο ελάχιστο ποσοστό ή η ενεργοποίηση των CACs αποτύχει, τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

1. Η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου ρίχνοντας τον «πήχη» της εθελοντικής συμμετοχής που απαιτείται σε χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των CACs, καθιστώντας το «κούρεμα» υποχρεωτικό.

2. Οι εταίροι στην ΕΕ και το ΔΝΤ ή το ελληνικό δημόσιο με νέα μέτρα να καλύψουν τη διαφορά που θα προκύψει λόγω της αποτυχίας του PSI για την εκτέλεση του νέου οικονομικού προγράμματος στη χώρα.

3. Η Ελλάδα να βρεθεί χωρίς χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, γεγονός που θα σημάνει την άτακτη χρεοκοπία της.

Η ανακοίνωση του IIF

Το 50% προσεγγίζει η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Οπως ανακοίνωσε 30 τράπεζες που μετέχουν σ΄αυτό και συγκεκριμένα οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να αταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, στο «κούρεμα» συμμετέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 101,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 49,4%.