A- A+
Τι θα γίνει με το «κούρεμα» στα φυσικά πρόσωπα - Άρχισαν οι κρούσεις από τις τράπεζες
Οι πρώτες κρούσεις από τις τράπεζες, με τηλεφωνήματα ή emails προς τους κατόχους ομόλογων είναι γεγονός. Τους ρωτούν αν θέλουν να συμμετάσχουν στο PSI και να «κουρευτούν» τα ομόλογά τους.

Οι τράπεζες που λειτουργούν ως θεματοφύλακες για τους τίτλους που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο, έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τους πελάτες τους, ενημερώνοντάς τους για την προσφορά που έχει υποβληθεί στο πλαίσιο του PSI.

Οι επαφές αυτές είναι ενημερωτικές και δε δεσμεύουν σε καμία περίπτωση τον κάτοχο του ομόλογου.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τους ομολογιούχους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το «κούρεμα».

Τρεις επιλογές

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα έχουν τρεις επιλογές:

Α) Να δηλώσουν ότι αποδέχονται τους όρους του PSI και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μαζί με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα

Β) Να δηλώσουν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI

Γ) Να αγνοήσουν την πρόσκληση της τράπεζας για συμμετοχή στο PSI

Πότε «κουρεύονται» τα ομόλογα

Το PSI σε αυτήν τη φάση είναι εθελοντικό, δηλαδή τα ομόλογα θα ανταλλαχθούν με τα νέα μόνο αν συναινέσει ο κάτοχός τους.

Στην περίπτωση όμως που η συμμετοχή στο PSI είναι πολύ μικρή, το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) και να καταστήσει το «κούρεμα» υποχρεωτικό για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών προσώπων.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ενεργοποίηση των ρητρών αυτών είναι πολύ πιθανή, ώστε να υπάρξει η ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος της χώρας, βάση του νέου οικονομικού της προγράμματος.

Η αποζημίωση των φυσικών προσώπων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα υπάρξει αποζημίωση των φυσικών προσώπων που θα υποστούν απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος έχει επισημάνει ότι «κατηγορίες πολιτών που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο, θ' αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο ως πολίτες, όχι ως ομόλογα ή ομολογιούχοι, για να είμαστε και στο εσωτερικό και διεθνώς απολύτως ισότιμοι και δίκαιοι στη μεταχείρισή μας».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι εφ' όσον υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν, αυτό θα γίνει με ειδικούς μηχανισμούς, αναφερόμενος στα φυσικά πρόσωπα με ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ, που όπως είπε ο αριθμός τους ανέρχεται σε 9.500 από τις 11.000 των ομολογιούχων ιδιωτών.

Τι προβλέπει η ανταλλαγή των ομολόγων

Τα ομόλογα που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο PSI έχουν συνολική ανεξόφλητη ονομαστική αξία 206 δισ. ευρώ.

Οι τίτλοι αυτοί θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο του PSI με τα ακόλουθα:

(i) νέα ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν από την Ελληνική Δημοκρατία με ονομαστική αξία ίση με 31.5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάσσουν,

(ii) τίτλους Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) με ημερομηνία λήξης δύο έτη ή λιγότερο από την ημέρα διακανονισμού του PSI και με ονομαστική αξία ίση με 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάσσουν,

(iii) αποσπώμενους τίτλους ΑΕΠ που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με λογιζόμενη αξία ίση με την ονομαστική αξία των νέων ομολόγων κάθε κατόχου.

Οι τίτλοι αυτοί θα προβλέπουν ετήσιες πληρωμές με έναρξη το 2015 ενός ποσού μέχρι του 1% του λογιζόμενου ποσού τους σε περίπτωση όπου το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας υπερβεί ένα ορισμένο όριο και η χώρα παρουσιάσει θετική αύξηση ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους πέραν των συγκεκριμένων στόχων.