A- A+
Βενιζέλος: Να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις από τα σεντούκια
Ένα ακόμη κάλεσμα απεύθυνε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στους καταθέτες για επαναφορά των αποταμιεύσεών τους στο τραπεζικό σύστημα. Σε χαμηλό 5,5 ετών οι καταθέσεις τον Ιανουάριο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας την ενθάρρυνση του κινήματος επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, για να βοηθήσουμε την οικονομία και την ανάπτυξη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από το 2009 έχουν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 70 δισ. ευρώ και από αυτά μόνο 16 δισ. ευρώ έχουν φύγει με εμβάσματα στο εξωτερικό, ενώ πολλά δισεκατομμύρια βρίσκονται στα σπίτια, στα στρώματα ή στα σεντούκια».

Φτερά 5 δισ. ευρώ σε ένα μήνα

Τον περασμένο Ιανουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν κατά 5,26 δισ. ευρώ.

Το σχετικό μέγεθος έχει πλέον υποχωρήσει στα 168,9 δις. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από το Νοέμβριο του 2006.

Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών που τρομοκράτησαν τους πολίτες με εικόνες κρίσης, ενώ τόνισε πως αν δεν αλλάξει η οικονομική ψυχολογία δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά μας.

Βενιζέλος για μισθούς, φόρους

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε ευθύνες σε όλα τα κόμματα για την κρίση, ενώ σημείωσε πως «ακόμη και σήμερα που βιώνουμε αυτή την εθνική περιπέτεια, Βλέπουμε να θεριεύει ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η εύκολη υποσχεσιολογία».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, είπε ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους δεν μπορεί μόνος του να εισπράξει όλες τις οφειλές. Τόνισε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σταδιακά, καθώς, όπως σημείωσε, έχουμε να αντιπαλέψουμε μια κατάσταση δεκαετιών.

«Είμαστε μια κοινωνία γεμάτη εξαιρέσεις .Σε αυτό πρέπει να βάλουμε τάξη. Πρέπει να συμπράττουν και πολίτες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», επισήμανε.

Για τη μείωση μισθών είπε ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό της ανεργίας. Σημείωσε ότι στους νέους μέχρι 24 η ανεργία έχει φτάσει το 50% και πρέπει κάτι να γίνει για να μπουν τα νέα παιδιά στην αγορά εργασίας.

Για τους μισθούς του δημοσίου ανέφερε ότι αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 120%, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην οικονομία, ενώ επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της χώρας είναι για μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αν θα υπάρξει και μετεκλογικά κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπογράμμισε ότι «ο πολίτης θα μας πει, πως θέλει να κυβερνηθεί η χώρα», από το αποτέλεσμα της κάλπης και τον συσχετισμό των δυνάμεων.

Η χώρα έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρέπει να διασωθεί, επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε θα κριθεί με νέους όρους, τη νέα του ηγεσία και την ειλικρίνεια των θέσεών του.

Τέλος, ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι «έχουμε δημοκρατία των πολιτών και όχι δημοκρατία των δημοσκόπων».