A- A+
Γενικευμένη πτώση των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων τον Ιανουάριο
Και στις αποδόσεις των καταθετικών προϊόντων άρχισαν να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από την υποχώρηση των επιτοκίων euribor, ως αποτέλεσμα της διαμόρφωσης του ευρω-επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,47% παρέμεινε τον Ιανουάριο του 2012 το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε πτώση κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,41%.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη θεωρείται η πρώτη μετά από 15 μήνες υποχώρηση του μέσου επιτοκίου προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος, το οποίο παρουσίασε πτώση κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,79%.

Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να μειωθεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,78%.

Υποχώρηση και στα δάνεια

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στο 15,18%.

Αντίθετα, άνοδο κατά 27 μονάδες βάσης παρουσίασε το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε σε 8,76% τον Ιανουάριο του 2012, έναντι 8,49% το προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,90% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,37%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 7,94% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 6,71% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και μειώθηκε κατά 54 μονάδες βάσης στο 6,10% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 3,98%.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων παρουσίασε μείωση κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, τον Ιανουάριο του 2012, στο 6,62%.

Κόστος χρήματος στα παλαιά υπόλοιπα

Σε αντίθεση με τα νέες εργασίες, αύξηση παρουσίασε, τον Ιανουάριο του 2012 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε μείωση.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2012, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,44% και το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 4,51%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,64% για τα στεγαστικά δάνεια, αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 5,40% για τα επιχειρηματικά δάνεια και παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 6,40% για τα επαγγελματικά δάνεια.

Έτσι, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρουσίασε αύξηση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,67%, ενώ το μέσο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,30%.