A- A+
Επιστροφή μετρητών 1% στους καταναλωτές για αγορές με την κάρτα τους
Με δέλεαρ την επιστροφή του 1% της αξίας κάθε συναλλαγής με κάρτα, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην αύξηση της χρήσης του πλαστικού «χρήματος» από τους καταναλωτές, για να πιάσει τη φοροδιαφυγή.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στο υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζοντας σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, με την παροχή κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή με κάρτες, ενώ οι τράπεζες που θα μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα αποδίδουν άμεσα τον ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έχει μειωθεί σε 1.500 ευρώ το όριο συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση καρτών ή επιταγών.

Προτάσεις για μείωση ΦΠΑ

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν υποβληθεί προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ορίου, ενώ την Πέμπτη κατέθεσαν αντίστοιχη πρόταση και 70 βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Οι βουλευτές προτείνουν ανάμεσα στα άλλα:

* Εφαρμογή του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ για τους εμπόρους.

* Καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.

* Μείωση ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ.

Την πρόταση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, όλοι οι αντιπρόεδροι της Βουλής από το ΠαΣοΚ, Γρηγόρης Νιώτης, Ροδούλα Ζήση και Βαγγέλης Αργύρης, καθώς και ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.