A- A+
Πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση - Αποδεσμεύονται τα πρώτα 30 δισ. ευρώ
Το πράσινο φως για την προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας μας έδωσε την Πέμπτη το συμβούλιο Eurogroup, ενώ άμεσα θα εκταμιευτούν τα πρώτα 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστεί το PSI.

Oι τελικές υπογραφές για το δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα αναμένεται να μπουν στο στο επόμενο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου.

Σήμερα, Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Ωστόσο, οριστική θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία για την καταβολή των πρώτων 30 δισ. ευρώ, τα οποία είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής στο ελληνικό χρέος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί για να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά».

Οι υπογραφές

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψε στις Βρυξέλλες με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα.

Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλιγκ τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο κ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.