A- A+
Στάση πληρωμών από τις τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας – Νέα επιδείνωση στα δάνεια
Άνοδο σημείωσε για ένα ακόμη μήνα ο ρυθμός πτώσης των δανειακών υπολοίπων, καθώς οι τράπεζες έχοντας πληγεί από τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής συρρίκνωσης κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον περασμένο Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε την εξεταζόμενη περίοδο σε -3,3% (Δεκέμβριος 2011: -3,1%).

Συνολικά, τον Ιανουάριο του 2012, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 407 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2011: αρνητική καθαρή ροή 150 εκατ. ευρώ).

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2012 ήταν θετική κατά 206 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2011: θετική καθαρή ροή 160 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -1,9% από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε σε -2,6% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, αυξήθηκε σημαντικά σε 10,5% από -5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 96 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Ιανουάριος 2011: θετική καθαρή ροή 7 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -7,3% από -6,6% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 516 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2012, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 316 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να μειωθεί σε -4,1% τον Ιανουάριο του 2012 (Δεκέμβριος 2011: -3,9%).