A- A+
Ζημιές λόγω PSI για την Ελληνική Τράπεζα το 2011
Ενίσχυση 47% στην προ προβλέψεων καθαρή κερδοφορία της πέτυχε η Ελληνική Τράπεζα σε ενοποιημένη βάση το 2011, η οποία διαμορφώθηκε στα 133 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση της τράπεζας επισημαίνεται ότι τα καθαρά έσοδα (εξαιρουµένου του κόστους της αποµείωσης των Οµολόγων Ελληνικού ∆ηµοσίου) παρουσιάζονται αυξηµένα κατά 12% και τα έξοδα µειωµένα κατά 6% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε συνέχεια της οριστικοποίησης των όρων του εθελοντικού σχεδίου συµµετοχής των ιδιωτών που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου 2011 αναφορικά µε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στις 21 Φεβρουαρίου 2012, η Ελληνική Τράπεζα για το έτος που έληξε στις 31 ∆εκεµβρίου 2011, προχώρησε σε επιπρόσθετη αποµείωση, το συνολικό ύψος της οποίας ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 70% της ονοµαστικής αξίας των οµολόγων Ελληνικού ∆ηµοσίου που κατέχει.

Λαµβάνοντας υπόψη και την αποµείωση των Οµολόγων Ελληνικού ∆ηµοσίου, ο Οµιλος της Ελληνικής Τράπεζας στις 31 ∆εκεµβρίου 2011 παρουσίασε ζηµίες πριν από τη φορολογία ύψους 87 εκατ. ευρώ σε σύγκριση µε κέρδη 15 εκατ. ευρώ το 2010.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, ο όµιλος, διατήρησε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ικανοποιητικό επίπεδο ρευστότητας καθώς και ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση εχέγγυα που του επιτρέπουν να απορροφά τους κραδασµούς των αρνητικών οικονοµικών εξελίξεων.

Το 2011 η αποδοτικότητα του Οµίλου παρουσιάζεται βελτιωµένη σε σχέση µε το 2010 διαµορφώνοντας δείκτη εξόδων προς έσοδα 56% (εξαιρουµένου του κόστους της αποµείωσης των Οµολόγων Ελληνικού ∆ηµοσίου) από 67% το 2010 λόγω βελτίωσης των εσόδων και µείωσης των εξόδων.

Ο Οµιλος διατηρεί άνετη ρευστότητα, επωφελούµενος της υψηλής σταθερής καταθετικής του βάσης. Τον ∆εκέµβριο του 2011, ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 70%.

Τον ∆εκέµβριο του 2011, ο Οµιλος της Ελληνικής Τράπεζας παρουσιάζει µηδενική έκθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καθόλου εξάρτηση από τη διατραπεζική αγορά.

Η Τράπεζα, στις 31 ∆εκεµβρίου 2011 παρουσιάζει αυξηµένες κατά 4% συνολικές µεικτές χορηγήσεις και καταθέσεις σε σχέση µε τον ∆εκέµβριο 2010. Συνολικά, στις 31 ∆εκεµβρίου 2011 οι συνολικές µεικτές χορηγήσεις και οι καταθέσεις ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ και 7,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η τράπεζα, λαµβάνοντας υπόψη το µακροοικονοµικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και ειδικά στην Ελλάδα, αύξησε τη χρέωση για προβλέψεις για αποµείωση δανείων η οποία ανήλθε σε 142 εκατ. ευρώ.

Στις 31 ∆εκεµβρίου 2011, ο ∆είκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Οµίλου, µε βάση τη σχετική Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ανήλθε σε 13% και ο ∆είκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε σε 10%.

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιµά ότι το 2012 θα είναι έτος συνεχών προκλήσεων τόσο για την κυπριακή οικονοµία όσο και για την ελληνική, καθώς αναµένεται ότι το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης θα διαρκέσει περισσότερο σε σχέση µε τις αρχικές εκτιµήσεις.

Ο τραπεζικός όμιλος λαµβάνει όλα τα απαραίτητα µέτρα και αντιµετωπίζει τις προκλήσειςτου αρνητικού οικονοµικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι ισχυροί δείκτες του Οµίλου επιτρέπουν την ορθολογική ανάπτυξη των εργασιών του σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.