A- A+
Στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη ο Παπαδήμος – Το ρίσκο των εκλογών
Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα έχει την Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμμανουέλ Μπαρόζο, μετά από πρόσκληση του δεύτερου.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για την υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης της χώρας. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurgoroup που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί ξανά η Ελλάδα. Το Eurogroup θα ξεκινήσει το μεσημέρι, ενώ εάν όλα εξελιχθούν βάση προγράμματος η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών θα ξεκινήσει το απόγευμα.

Πιέζουν για το αποτέλεσμα των εκλογών

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ για τις εξελίξεις στη χώρα μας είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine Zeitung».

Από την άλλη πλευρά σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υπογράμμισε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν «πηγή πολιτικού ρίσκου και ρίσκου υλοποίησης του πακέτου διάσωσης».

«Καλύτερος ο έλεγχος της Ελλάδας»

«Η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος ακόμα καλύτερος» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του αρμόδιου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Morgen.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά πηγαίνουν συνήθως χέρι - χέρι με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι πολύ καιρό πριν παρέμβει η Ευρώπη η Ελλάδα παρουσίαζε αρνητική ανάπτυξη και η οικονομία της βρισκόταν σχεδόν σε ελεύθερη πτώση.

«Η κρίση αυτή προκλήθηκε από το ελληνικό οικονομικό μοντέλο που δεν ήταν πλέον βιώσιμο, καθώς η Ελλάδα ζούσε εδώ και πολλά χρόνια πάνω από τις δυνάμεις της. Εάν κάνεις κάτι τέτοιο, θα έλθει κάποτε η στιγμή της επώδυνης προσαρμογής. Το σχέδιο που εγκρίναμε την περασμένη Δευτέρα, κατατείνει σε αυτό ακριβώς, να κάνει δηλαδή δυνατή την προσαρμογή αυτή και να θέσει εκ νέου τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη» υποστήριξε ο κ. Ρεν.