A- A+
Ορατός ο κίνδυνος μετατροπής των τραπεζών σε «σύγχρονες ΔΕΚΟ»
Τον κίνδυνο μετατροπής των ελληνικών τραπεζών σε σύγχρονες ΔΕΚΟ, λόγω των υψηλών ζημιών από το PSI και του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επισημαίνει η Alpha Bank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, οι οικονομολόγοι της τράπεζας τονίζουν ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους συνιστά μια εξαιρετικά ευνοϊκή εξέλιξη για το ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο, ταυτόχρονα πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών, φυσικών προσώπων και θεσμικών επενδυτών, που καλούνται στην ουσία να επωμιστούν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Όπως τονίζει η Alpha Bank, βασική αιτία των ζημιών αυτών ήταν η τοποθέτηση εκ μέρους των τραπεζών ενός μέρους της εθνικής αποταμίευσης που διαχειρίζονταν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή σε δάνεια δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως επέβαλλαν οι κανόνες χρηστής διαχείρισης σύμφωνα με τις οποίες τα κρατικά ομόλογα και οι κρατικές εγγυήσεις αξιολογούνται ως επενδύσεις μηδενικού κινδύνου.

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, οι οικονομολόγοι της τονίζουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της αγοράς δυσχεραίνεται, αν δεν καθίσταται και αδύνατη, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται για τον υποψήφιο επενδυτή σε σχέση με το κατά πόσον η τράπεζα θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει το ποσόν που απαιτείται για να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Αυτό συμβαίνει διότι εάν μία τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει μια ιδία μέσα ένα ποσοστό επί των κεφαλαιακών της αναγκών που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, τότε θα επέρχονται σημαντικές επιπτώσεις στη μορφή των δικαιωμάτων ψήφου που αποκτά το ΤΧΣ για να καλύψει την κεφαλαιακή απαίτηση μέχρι του τεθέντος από τις εποπτικές αρχές επιθυμητού επιπέδου.

«Συνεπώς ο κίνδυνος να γίνουν οι τράπεζες ΔΕΚΟ, ακόμη και αν πρόκειται για σύγχρονες ΔΕΚΟ, είναι ορατός» υπογραμμίζει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, ένα κρατικοποιημένο τραπεζικό σύστημα θα ήταν καίριο πλήγμα στην προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί η καταθετική βάση των τραπεζών σε φυσιολογικό επίπεδο.