A- A+
Βενιζέλος: Αποζημίωση των φυσικών προσώπων με ομόλογα μετά το «κούρεμά» τους
Κανονικά θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και τα ομόλογα που διακρατούνται από φυσικά πρόσωπα, ωστόσο θα υπάρξει μηχανισμός αποζημίωσής τους στη συνέχεια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, μετά την επιστροφή του από το Eurogroup, «τα ομόλογα ως ομόλογα θ' αντιμετωπισθούν κατά ενιαίο τρόπο», εννοώντας ότι όλοι οι τίτλοι ανεξαρτήτως του κατόχου τους θα συμμετάσχουν στο PSI.

Πρόσθεσε όμως ότι «κατηγορίες πολιτών που πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο, θ' αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο ως πολίτες, όχι ως ομόλογα ή ομολογιούχοι, για να είμαστε και στο εσωτερικό και διεθνώς απολύτως ισότιμοι και δίκαιοι στη μεταχείρισή μας».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι εφ' όσον υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που πρέπει να προστατευθούν, αυτό θα γίνει με ειδικούς μηχανισμούς, αναφερόμενος στα φυσικά πρόσωπα με ομόλογα αξίας έως 100.000 ευρώ, που όπως είπε ο αριθμός τους ανέρχεται σε 9.500 από τις 11.000 των ομολογιούχων ιδιωτών.

«Να επιστρέψουν οι καταθέσεις»

Ο κ. Βενιζέλος απεύθυνε και κάλεσμα σε όσους διατηρούν τις καταθέσεις τους εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος για την επιστροφή τους στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων για όσους δεν το πράξουν σύντομα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από τα 65 δισ. ευρώ που έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα μόνο τα 16 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Ειδικά για όσα έχουν βγει εκτός Ελλάδος, σημείωσε ότι «έχουμε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες για αυτά τα ποσά αλλά δεν θέλουμε να πάμε σε μια λογική τιμωρίας».

Σε σχέση με τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε «σεντούκια», τόνισε ότι «πρέπει να βοηθήσουν τόσο την εθνική οικονομία όσο και τους ίδιους τους καταθέτες μέσω της επιστροφής τους στο σύστημα».