XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Public: Tablets & Laptop με 20% όφελος με κάρτες Eurobank
yellow: Οικιακές συσκευές με κέρδος 20% στη Media Markt
Mastercard: Φθινοπωρινές κληρώσεις για τους κατόχους καρτών της
Aegean Airlines: Πτήσεις για Μάλτα με έκπτωση ως 40%
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Οικονομία
Στην Ελλάδα το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ μετά το PSI – Αυξάνεται το «κούρεμα»
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2012 12:20

Η Ελλάδα αποφεύγει την άτακτη χρεοκοπία. Το Eurogroup της Δευτέρας, που διήρκησε 14 ώρες, απελευθέρωσε το δανειακό πακέτο των 130 δισ. ευρώ και βελτίωσε ακόμη περισσότερο τους όρους του PSI για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σε μία ιστορική για την ελληνική οικονομία συνεδρίαση, εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, υπό δύο προϋποθέσεις:

  • Να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI)
  • Η ελληνική βουλή θα νομοθετήσει για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, στις οποίες περιλαμβάνονται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους και ο αυστηρότερος έλεγχος της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, με μόνιμη παρουσία εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα

Παράλληλα, για την περεταίρω ελάφρυνση των προϋπολογισμών των επόμενων ετών αποφασίστηκαν τα εξής:

- Η αύξηση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα
- Η συμμετοχή στο PSI όλων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ
- Η μείωση των επιτοκίων των νέων ομολόγων που θα δοθούν στο πλαίσιο του psi
- H μείωση των επιτοκίων του πρώτου πακέτου ΕΕ – ΔΝΤ ύψους 110 δισ. ευρώ

Η τελική απόφαση για το νέο δάνειο θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου, εφόσον η Ελλάδα νομοθετήσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Τα βασικά σημεία της απόφασης του Eurogroup είναι τα εξής:

1) Με βάση την τήρηση όλων των όρων τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα παρέχουν μέσω του EFSF ένα νέο δανειακό πακέτο ως 130 δισ. ευρώ εφ' όσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI.

Το Eurogroup «καλωσορίζει την παροχή εγγυήσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις επερχόμενες γενικές εκλογές».

2) Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει το «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο» της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013.

3) Στο ελληνικό Σύνταγμα ο ειδικός λογαριασμός. Το Eurogroup αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα συστήσει έναν ειδικό λογαριασμό στον οποίο θα μπαίνουν τα δάνεια και εσωτερικοί πόροι της χώρας για την εξυπηρέτηση του χρέους, υπό τον έλεγχο της τρόικας,  για την πληρωμή ποσού που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για το επόμενο τρίμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο το «Eurogroup χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών» να παρουσιάσει τους επόμενους δύο μήνες το νομικό πλαίσιο το οποίο «θα διασφαλίζει ότι η προτεραιότητα θα δίδεται στην εξυπηρέτηση των χρεών. Αυτή η διάταξη θα εισαχθεί στο  ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν».
 
3) Για να επιτευχθεί ο στόχος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται «να ενισχύσει σημαντικά της Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, συγκεκριμένα μέσω μιας ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας στην Ελλάδα για την στήριξη της δυνατότητάς της να παρέχει και να συντονίζει την τεχνική βοήθεια». Πρόκειται για την Ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ.
 
4) Προαναγγέλλεται η ίδρυση μόνιμου ελεγκτικού γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα στα πρότυπα αυτού του ΔΝΤ που ήδη στεγάζεται σε κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

«To Eurogroup χαιρετίζει την ισχυρότερη επί τόπου δυνατότητα ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εργαστεί σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει την τρόικα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης στα μέτρα που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας έτσι την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος». 

Οι όροι του PSI

- Το κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών θα φτάσει το 53,5% της αξίας τους.  Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης παραιτούνται των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διατηρούν στην κατοχή τους.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δέχονται την αναδρομική μείωση του επιτοκίου των αρχικών δανείων του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
 
- Το κούρεμα αφορά κατόχους ομολόγων αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ εξαιρουμένων των εντόκων γραμματίων. Οσοι συμμετάσχουν θα λάβουν νέα ομόλογα σε ποσοστό 31,5% επί της ονομαστικής αξίας και τίτλους διετούς ωρίμανσης από το EFSF σε ποσοστό 15% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

- Επιτόκια. Το ετήσιο επιτόκιο (κουπόνι) των νέων ομολόγων θα είναι 2% ως το 2015, 3% ως το 2020 και 4,3% στη συνέχεια. Ολοι οι συμμετέχοντες θα δικαιούνται επίσης απόδοση ως 1% το χρόνο επί των νέων ομολόγων από το 2015 και μετά η οποία θα εξαρτάται από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας.

- Η Ελλάδα θα νομοθετήσει άμεσα τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)

- Τα νέα ομολόγα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας η σημερινή ημέρα

«Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι η σημερινή ημέρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι πρόκειται για αποφάσεις που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας και περιορισμού των αβεβαιοτήτων που έχουν επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθετε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τέλος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Φρενάρουν οικοδομή και αγορά αυτοκινήτου - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το 2019 28/08/2019 08:17
Αύξησαν τις επενδύσεις σε ακίνητα και αυτοκίνητα το 2018 οι Ελληνες - Τα στοιχεία 20/02/2019 13:54
Το ευρώ έγινε 20 χρονών! Τα οφέλη από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος 07/01/2019 09:52
Οι φτωχότεροι Έλληνες έχασαν πάνω από το μισό τους εισόδημα από το 2009 21/11/2018 11:31
Κακό για τη χώρα θεωρεί το 30% των Ελλήνων το ευρώ - Ευρωβαρόμετρο 20/11/2018 15:10
Δεν κόβονται οι συντάξεις από 1/1 - Πράσινο φως από το Euro Working Group 15/11/2018 13:37
Ανοίξτε εταιρεία online σε 13 λεπτά - Νέα υπηρεσία μίας στάσης 11/07/2018 18:21
Οι Έλληνες έφαγαν 8,3 δισ. ευρώ από τα έτοιμα το 2017 για κατανάλωση! 08/05/2018 08:25
Επιταχύνθηκε η μείωση των ενοικίων στα καταστήματα το 2017 - Πόσο υποχώρησαν 27/11/2017 11:25
Αποποιούνται κληρονομιές ακινήτων για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ - Αυξανόμενη τάση 15/03/2017 20:44
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
Στο 8,75% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς 06/12/2009 17:40