A- A+
Αποχωρούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2012 – Στ. Μάνος: Να φύγουν 400 χιλιάδες έως το 2015
Σχέδιο για την αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη της φετινής χρονιάς επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει την οριζόντια περικοπή κατά 3% του προσωπικού κάθε υπουργείου.

Σύμφωνα με το πλάνο που θα τεθεί υπό διαβούλευση με την τρόικα για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, η μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο θα προέλθει από καταργήσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και μετά από αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παρουσίασε η εφημερίδα «Το Έθνος», δε θίγει τους ένστολους των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εντός διμήνου κάθε υπουργός θα αποφασίσει ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ενώ το ποσοστό συμμετοχής κάθε υπουργείου στις αποχωρήσεις θα κυμαίνεται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας για παράδειγμα θα έχει μεγαλύτερη του 3% συμμετοχή, λόγω της αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών από το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

Από τις απολύσεις θα εξαιρεθούν οι ένστολοι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, όχι όμως και οι υπάλληλοι στην Παιδεία και την Υγεία.

Στην πρώτη γραμμή των αποχωρήσεων βρίσκονται οι 1.400 υπάλληλοι των υπό κατάργηση Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι 1.180 εργαζόμενοι στα 59 δημόσια ΚΤΕΟ, καθώς και εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση.

Οι υπάλληλοι σε φορείς και υπηρεσίες που καταργούνται θα μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας για 12 μήνες, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους και εν συνεχεία θα απολύονται.

Μάνος: Να φεύγουν 100.000 υπάλληλoi ετησίως

Πρόταση για την ετήσια μείωση του αριθμού εργαζομένων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατά 100.000 άτομα διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος «ΔΡΑΣΗ» κ. Στ. Μάνος.

Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά τον κ. Μάνο, θα μειωθεί κατά 400 χιλιάδες μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να απαλυνθεί η μετάβαση από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, για 3 χρόνια αυτός που θα φύγει να λαμβάνει το 70% των τακτικών του αποδοχών, ώσπου να βρει κάτι άλλο».