A- A+
Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός για να «κλείσει» τη συμφωνία - Αισιοδοξία Βενιζέλου (upd)
Προσωπικά αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός το θέμα της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και της οριστικοποίησης του PSI, μεταβαίνοντας εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Κυριακή το απόγευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/2 11:56

Σήμερα διεξάγεται το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και το πακέτο χρηματοδότησης που θα το συνοδεύσει παράλληλα με το «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος.

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες χρονικές μεταθέσεις των σχετικών αποφάσεων.

Εάν κάτι πάει στραβά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για άτακτη χρεοκοπία, καθώς η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Το παίρνει πάνω του

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ συμμετέχει σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, γεγονός που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως επισημαίνει «ΤΟ ΒΗΜΑ», η αναχώρηση του Λουκά Παπαδήμου δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το γραφείο του και δεν ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία, καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στη σύνοδο του Eurogroup.

Ο κ. Παπαδήμος έχει το μεσημέρι της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, στην οποία κρίθηκε απαραίτητη η μετάβαση του πρώτου στις Βρυξέλλες.

Οι λόγοι είναι τρεις:

  • Πρώτον, γιατί διεξάγονται πολλές παράλληλες και κρίσιμες διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ και κράτη-μέλη και απαιτείται άμεση αλληλοενημέρωση.
  • Δεύτερον, γιατί μπορεί να προκύψει η ανάγκη να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και απαιτείται να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και σε βάθος συνεννόησης μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.
  • Τρίτον, γιατί μπορεί να χρειαστεί μια τελική συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF, σε συνέχεια της σειράς συναντήσεων που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ των κκ. Παπαδήμου, Βενιζέλου, Νταλάρα και Λεμιέρ.

Βενιζέλος: Να κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά, εξέφρασε ο κ. Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν την έν αναρξη της συνέδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26/27.10.2011».

«Είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη γνωρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο».

Σημείωσε πάντως, ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης»

Διαβάστε επίσης

* Αισιοδοξία για συμφωνία των Ευρωπαίων για Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας