A- A+
Υποτίμηση της δραχμής κατά 60% η άμεση συνέπεια της εξόδου από την ευρωζώνη
Η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε αυτόματα μια νομισματική υποτίμηση της τάξης του περίπου 60%, με αντίστοιχες συνέπειες στις εισαγωγές, από τις οποίες η Ελλάδα εξαρτάται σε ιδιαίτερο βαθμό.

Την παραπάνω εκτίμηση διατύπωσε ο Καθηγητής Οικονομικών του London School of Economics και Νομπελίστας κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, περιγράφοντας τις πιθανές επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Πισσαρίδης, χαρακτήρισε «μεγάλη ανακούφιση» την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Ελλάδα.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εναλλακτική εκδοχή θα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κατά τη γνώμη του, με πολύ χειρότερες συνέπειες έναντι των επιπλέον μέτρων λιτότητας που συνοδεύουν το νέο «πακέτο».

Τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για τους ανέργους -και γενικότερα οικονομικά ασθενείς- στην Ελλάδα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι προσφέρθηκαν κονδύλια προς αυτήν την κατεύθυνση στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν τα απορρόφησε.

Επιπλεόν, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση, η οποία παρατηρείται στις σχέσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, και δη στους Γερμανούς πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, για να συμπληρώσει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει όλα μαζί να αποτελούν μία μεγάλη μονάδα, όπως είναι η Κίνα ή η Ινδία, ώστε να αντεπεξέλθουν με αξιώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται η μεταφορά πλεονασμάτων από το Βορρά στο Νότο μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας επιτροπών εμπειρογνωμόνων, ανεξάρτητων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, για ζητήματα μακροοικονομίας, με αρμοδιότητες παρακολούθησης, χωρίς εκτελεστική εξουσία.

Όπως είπε, θα αποτελούσε ένα «βήμα μπροστά» η δημιουργία ενός αντίστοιχου συμβουλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ομιλίες των προσκεκλημένων του συνεδρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Economist, οι ομιλίες των υπολοίπων προσκεκλημένων αφορούσαν τα εξής:

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ, Πρόεδρος, Marfin Popular Bank

O πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και νυν Πρόεδρος της Marfin Popular Bank Μιχάλης Σαρρής διαμήνυσε ότι θα πρέπει και η Κύπρος να υιοθετήσει ένα είδος Μνημονίου, προτού της επιβληθεί, ενώ ταυτόχρονα εισηγήθηκε τη λήψη μέτρων για μία πιο ανταγωνιστική κυπριακή οικονομία.

Ανέφερε μέσα από το συνέδριο του Economist ακόμα ότι με τον τεχνοκράτη Μόντι να έχει καταφέρει στην Ιταλία να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67, η ανοχή των Βρυξελλών απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο στην Ελλάδα περιλαμβάνει 2 σελίδες με μέτρα λιτότητας και άλλες 100 με μεταρρυθμίσεις οι οποίες ουδέποτε έχουν υλοποιηθεί. Σημείωσε πως αν εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές, η Ελλάδα θα γίνει υπόδειγμα φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

SIMON COMMANDER, Διευθύνων Εταίρος, Altura Advisers, Ηνωμένο Βασίλειο

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Καθηγητής Simon Commander, ο οποίος σημείωσε ότι εξακολουθούν να μην επιλύονται βασικά διαρθρωτικά προβλήματα και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών και περαιτέρω εκτίναξης της ανεργίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, εκτίμησε ότι τα μειονεκτήματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα πλεονεκτήματα.

BRANKO MILANOVIC, Επικεφαλής Οικονομολόγος, Παγκόσμια Τράπεζα

Τα εισοδήματα στην Κύπρο παραμένουν υψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σύμφωνα με παρατήρηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας Branko Milanovic, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν το Λουξεμβούργο ως τη χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η ΕΕ, βάσει οικονομικών δεδομένων, έχει μετατραπεί σε μία αρκετά ετερογενή κοινότητα μετά από τη διεύρυνση -σε λιγότερο βαθμό η Ευρωζώνη.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ, CEO, PwC

Η αβεβαιότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το 75% των διευθυντικών στελεχών να εκφράζουν ανάλογη ανησυχία, επισήμανε από το βήμα του Economist ο CEO της PwC Ευγένιος Ευγενίου, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο, το 90% εστιάζει στην αδυναμία χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει την εξαγωγή υπηρεσιών. Περιέγραψε δε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, πάνω στη βάση ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου ρυθμιστικούς κανόνες, βρετανικό νομικό πλαίσιο και διαφανές σύστημα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να επιτυγχάνεται εξισορρόπηση των αναγκών για δημοσιονομική και κοινωνική σταθερότητα, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα στους δρόμους της Αθήνας πλήττουν το προφίλ της Ελλάδας και από επιχειρηματική άποψη.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος Δ.Σ., Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων

Γέφυρα οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, η οποία συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, χαρακτήρισε την Κύπρο ο Πρόεδρος ΔΣ του CIPA (Cyprus Investment Promotion Agency) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης , ο οποίος έκανε λόγο για ελκυστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, το οποίο συνδυάζει χαμηλό κόστος και υψηλού επιπέδου πρακτικές.

Πάντως, υπογράμμισε ότι, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2010 σημειώθηκε αισθητή μείωση στην προσέλκυση επενδύσεων

ΕΛΕΝΑ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΟΥ, Ιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος, IKOS

Το Μνημόνιο στην Ελλάδα δεν φέρνει αποτελέσματα, διότι εκπονήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκτίμησε μέσα από το σημερινό συνέδριο του Economist η ιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος της IKOS Έλενα Αμβροσιάδου, η οποία ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για υπερβολική φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα, υψηλές κρατικές δαπάνες και διαπλοκή.

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας, Νέα Δημοκρατία

«Με την έγκριση της δανειακής σύμβασης, η Αθήνα έκανε το βήμα που της αναλογούσε. Τώρα απομένει να εκπληρώσει και η Ευρώπη τις δικές της δεσμεύσεις». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα έκανε λόγο για θεσμικά κενά στο σχεδιασμό της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε την επέκταση της κρίσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εκτίμησε ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων παρ’ όλο το πολιτικό κόστος και τόνισε ότι η χώρα καθυστέρησε εξαρχής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα, απέδωσε στην Ευρώπη μία λογιστική, ανεπαρκή νοοτροπία, η οποία κατά τη γνώμη του οδηγεί σε μία μονομερή πολιτική λιτότητας που εγκυμονεί κινδύνους για τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Τάχθηκε δε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, «μαζί με τις απαραίτητες πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας».

MEGAN GREENE, Ανώτερη οικονομολόγος, Roubini Global Economics

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο τέλος του 2013 προέβλεψε η επικεφαλής της ομάδας του N. Roubini για την κρίση του ευρώ Megan Greene, η οποία εκτίμησε ότι ο πυρήνας της Ευρωζώνης κερδίζει χρόνο για να δημιουργήσει τείχος προστασίας της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έρθει η στιγμή κατά την οποία από τη μία πλευρά η Ελλάδα θα διαμηνύει ότι δεν αντέχει άλλη λιτότητα και από την άλλη πλευρά η τρόικα θα θεωρεί το χρέος της μη βιώσιμο και θα σταματήσει να τη χρηματοδοτεί. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι αν εκλεγεί στην Ελλάδα μία κυβέρνηση Σαμαρά, και ο ίδιος επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες με την Ευρωζώνη όπως εξαγγέλλει, τότε η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί σε αθέτηση πληρωμών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι χωρίς τη δραστική συμμετοχή της ΕΚΤ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο. Προέβλεψε δε για τη χώρα τουλάχιστον μία 10ετία ύφεσης, δεδομένου του οικονομικού μοντέλου το οποίο εφαρμόζεται.

Γενικότερα, η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα συμβολίζει πλέον το μοντέλο με το οποίο η τρόικα (θα) διαχειρίζεται περιπτώσεις αδύναμων οικονομιών.

Κατά τη γνώμη της, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να «χρεωθεί» την αβεβαιότητα την οποία θα προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το 2013 διεξάγονται εκλογές στη Γερμανία.

Η κ. Green υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ιταλίας και της Ισπανίας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και το ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε, η πορεία των εξελίξεων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε ίσως να αντιστραφεί αν εφαρμόζονταν ταχύτερα μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ευνοούσαν την ανάπτυξη, αν η ΕΚΤ δάνειζε φτηνότερα και αν σημειωνόταν υποτίμηση του Ευρώ. Ωστόσο, η ίδια εκτίμησε ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ίδια επισήμανε ότι μία αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να επιφέρει και η συγκρότηση στη Γερμανία ενός κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

Στις παραμέτρους αβεβαιότητας εντάσσεται κατά τη γνώμη της το ενδεχόμενο να εκλεγεί στη Γαλλία ο Ολάντ και να αψηφήσει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

DANIEL KAUFMANN, Senior Fellow, Global Economy and Development, Brookings Institution, ΗΠΑ

Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία οφείλονται επί της ουσίας στις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις και όχι σε τυχόν εγχώρια λάθη οικονομικής διακυβέρνησης, τόνισε στο σημερινό συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος του Brookings Institution Daniel Kaufmann.

Για την Ελλάδα επισήμανε ότι βρίσκεται στην 95η θέση του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις επιδόσεις στην εξάλειψη της διαφθοράς.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ, Βουλευτής και Θεσμική Οικονομολόγος

Ενδεικτικό παράδειγμα μιας χώρας στην οποία καταρρέουν οι θεσμοί, πλήττοντας την αναπτυξιακή προοπτική, χαρακτήρισε την Ελλάδα η βουλευτής Έλενα Παναρίτη, η οποία έκανε λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τα οποία αποκρύβονταν επιμελώς.

Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ως χαρακτηριστικό της κυπριακής οικονομίας την περιορισμένη γραφειοκρατία, η οποία την αναδεικνύει σε μία από τις χώρες με τις καλύτερες συνθήκες για την ίδρυση επιχείρησης.