A- A+
Σόιμπλε: Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μία ελληνική χρεοκοπία
Συνεχίζονται οι πιέσεις από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών για την εφαρμογή του μνημονίου. Ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε την Ελλάδα εφόσον δεν αντέχει τη διάσωση, να πτωχεύσει και να βγει από το ευρώ.

Σε νέες δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία απ’ ότι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Κάλεσε ωστόσο την Ελλάδα να δεχτεί τη βοήθεια που της προσφέρει η ΕΕ με στόχο να αναμορφώσει την οικονομία της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Προσφέρουμε στην Ελλάδα κάθε βοήθεια, κάθε είδους συμβουλές και υποστήριξη» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει και η ίδια η Ελλάδα να το θέλει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν λένε συνέχεια, όχι δεν θέλουμε να βρεθούμε – για παράδειγμα – υπό κηδεμονία, έχουμε την υπερηφάνεια μας, το σεβόμαστε αυτό. Αλλά αν δεν μπορούν να πετύχουν από μόνοι τους, θα ήταν καλύτερο να δεχτούν μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μέρκελ: Η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες

Συνάντηση με τους ομολόγους της, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Εσθονίας είχε τη Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο δείπνο εργασίας έγινε μία διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αλλά και για τις προσπάθειες που η ίδια η Ελλάδα καταβάλει.

Επιπλέον, έγινε προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματίσει για τις αρχές Μαρτίου, η οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση της ΕΕ προς τη χώρα μας.

ΕΕ: Προσπαθούν να κλείσουν την «τρύπα»

Λίγες ώρες απομένουν έως το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης και στην ΕΕ προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει αντιρρήσεις ως προς τη δυνατότητα μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ, έως και το 2012 και αναζητείται φόρμουλα για να υπερκεραστούν αυτές οι αμφιβολίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Ευρωσύστημα αναμένεται να συνδράμουν στην ελάφρυνση του χρέους.

Για παράδειγμα, οι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να δεχτούν μειώσεις στο επιτόκιο των ελληνικών δανείων που συμφωνήθηκαν το Μάιο του 2010 και σε αντάλλαγμα η ΕΚΤ ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να συμφωνήσουν να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική αξία.

Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ακόμη 12 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών.

Εφόσον, τα ομόλογα αυτά επαναγοραστούν, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να ελαφρυνθεί περαιτέρω, χωρίς οι κεντρικές τράπεζες να υποστούν ζημιές, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής.

Διαβάστε επίσης

* Ρεν: Θέλω ξεκάθαρες δεσμεύσεις – Ρέσλερ: Παραμένουμε επιφυλακτικοί