A- A+
Το μέλλον της χώρας σε 4 ημέρες: Από τη Βουλή μέχρι το Eurogroup
Τις πιο κρίσιμες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της διανύει η Ελλάδα, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τη θέση της στην Ευρώπη και το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Η Βουλή καλείται μέχρι την Κυριακή να ψηφίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενεργοποίηση της διαδικασίας του PSI+, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Στο Eurogroup της Πέμπτης κατέστη σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι χωρίς την ψήφιση του νέου μνημονίου, δε θα υπάρχει νέα χρηματοδοτική στήριξη, με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης να καλούν τη χώρα μας να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Αναβρασμός στις κοινοβουλευτικές ομάδες

Οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων θα σηκώσουν το βάρος της υπερψήφισης του νομοσχεδίου που θα συζητηθεί στην ολομέλεια το Σάββατο και θα τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο αργηγός της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησαν το Σάββατο στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και κάλεσαν τα μέλη τους να ψηφίσουν για την αποτροπή της χρεοκοπίας.

Οι δύο αρχηγοί έθεσαν θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς υπάρχει αναβρασμός στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων από βουλευτές που δε θέλουν να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

Στα 36 δισ. ευρώ η πρώτη δόση

Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να επιστρέψει στο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης με τον ψηφισμένο νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του «κουρέματος» και της έγκρισης του νέου οικονομικού προγράμματος

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το νέο μνημόνιο δε θα περιλαμβάνονται στην ψηφοφορία, αλλά θα εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες 15 – 20 ημέρες.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση, η πρώτη δόση θα ανέρθει σε 35,7 δισ. ευρώ.

Που θα πάνε τα λεφτά

Οπως αναφέρεται στην ειδική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs και της Τράπεζας της Ελλάδος» από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκαλούνται, επί του κρατικού προϋπολογισμού, τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Ανάληψη νέων υποχρεώσεων μέχρι συνολικού ποσού 30.000.000.000 Ευρώ, πλέον των αναλογούντων τόκων, που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, με σκοπό τη χρηματοδότηση μέρους της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, αναμένεται να επέλθει μείωση του Δημοσίου Χρέους, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το συνολικό ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα υπαχθούν στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους.

(Εκτιμάται ότι, το συνολικό ποσό ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ενταχθούν στη διαδικασία θα ανέλθει στο ποσό των 200.000.000.000 Ευρώ, ενώ η συνολική αξία των νέων τίτλων που θα εκδοθούν για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης θα είναι της τάξεως των 70.000.000.000 Ευρώ).

2. Προσωρινή αύξηση Δημοσίου Χρέους μέχρι του ποσού των 35.000.000.000 Ευρώ, από τις δανειακές συμβάσεις με σκοπό τη δυνατότητα της Ελλάδας να επαναγοράσει τίτλους που έχουν παρασχεθεί ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα, με τίτλους του Ε.Τ.Χ.Σ.

Η ανωτέρω αύξηση του Δημοσίου Χρέους συνεπάγεται ισόποση αύξηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου. Ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει μέχρι την ολοκλήρωση του PSI.

3. Αύξηση Δημοσίου Χρέους μέχρι του ποσού των 5.700.000.000 Ευρώ, από τη δανειακή σύμβαση με σκοπό την εξυπηρέτηση των δεδουλευμένων τόκων, μέχρι την ημερομηνία ανταλλαγής των ομολόγων.

4. Δαπάνη, από τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.», το ύψος της οποίας εξαρτάται και θα προσδιορισθεί από την κ.υ.α. που θα τη συστήσει.

Η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

5. Απώλεια εσόδων, από τις θεσπιζόμενες φοροαπαλλαγές στα πλαίσια ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απώλεια αυτή θα αναπληρωθεί από τη μείωση του δημοσίου χρέους που συνεπάγεται η αναδιάρθρωση αυτού.

23 δισ. για τις τράπεζες

Στο νομοσχέδιο ορίζεται με σαφήνεια ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την έκδοση κοινών μετοχών που θα γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ανέλθουν σε 23 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Παπαδήμος: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη χώρα να χρεοκοπήσει