A- A+
Eurogroup προς Ελλάδα: Ή νομοθετείτε ή χρεοκοπείτε - Βενιζέλος: Ώρα δύσκολων αποφάσεων
Η ψήφιση του νέου μνημονίου από την ελληνική Βουλή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκρισή του από το Eurgoroup την ερχόμενη Τετάρτη και την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου ήταν σαφής για τις προθέσεις της ΕΕ: Χωρίς την εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων, δε θα υπάρξει νέα βοήθεια.

Όπως ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους, δεν κατέστη δυνατή η λήψη απόφασης από το Eurogroup, καθώς θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να αποδείξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με πρώτο βήμα την ψήφιση από τη Βουλή του νέου οικονομικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ο κ. Ρεν σημείωσε ότι πρακτικά έχει ολοκληρωθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο θα τοποθετηθεί το νέο δανειακό πακέτο, προς εξασφάλιση των δανειστών.

Παράλληλα, προαναγγέλθηκε ο ορισμός ενός τεχνικού επιτελείου που θα συμβάλει και θα βοηθήσει για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Βενιζέλος: Επιλογή μεταξύ θυσιών και περισσότερων θυσιών

Δραματικό ήταν το ύφος των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Όπως είπε, ο ελληνικός λαός και η εγχώρια πολιτική ηγεσία καλούνται να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια: εντός ή εκτός ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα για τη χώρα μας, οι επιλογές είναι περιορισμένες, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για όλους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ ζήτησαν να λάβουν έως την ερχόμενη Τετάρτη ρητές, έγγραφες δεσμεύσεις για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εγκρίνουν την χορήγηση του νέου δανείου μαμούθ ύψους 130 δισ. ευρώ.

Έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την Ελλάδα

Με άμεσες διαδικασίες δρομολογεί το Βερολίνο την κοινοβουλευτική συζήτηση για τα νέα κεφάλαια προς την Ελλάδα μετά την συμφωνία των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει το πρωί της Παρασκευής τους επικεφαλής όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων των γερμανικών κομμάτων. Μία ώρα αργότερα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα συνεδριάσουν ξεχωριστά για το θέμα.

Μετά από αυτήν την προετοιμασία, θεωρείται πιθανή την επόμενη εβδομάδα έκτακτη συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ για το ελληνικό ζήτημα, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, η ενημέρωση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκγανγκ Σόιμπλε μετά το Eurogroup της Πέμπτης θα δείξει «τι είδους κινήσεις απαιτούνται από το Κοινοβούλιο».

Καψής: Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου σύμφωνα με τον ίδιο «έγινε σαφές ότι βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής και πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά».

Ο κ. Καψής ζήτησε «υπευθυνότητα και μόνο υπευθυνότητα από όλους», προσθέτοντας ότι «ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος κατέληξε στη δήλωσή του επισημαίνοντας ότι «το κύριο μέλημά μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας».

Όπως είπε «πρώτο βήμα θα είναι η ψήφισή της από τη Βουλή, που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος».