A- A+
«Ο κύβος ερρίφθη»: Με κοινές μετοχές άνευ ψήφου η στήριξη των τραπεζών
Με κοινές μετοχές, οι οποίες για τα πρώτα τρία χρόνια δε θα φέρουν δικαίωμα ψήφου, θα γίνει η στήριξη των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI και το «κούρεμα» των δανείων προς προβληματικές ΔΕΚΟ, ύψους 11 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με αυτήν, το ΤΧΣ θα παράσχει κεφάλαια στις αδύναμες αλλά βιώσιμες τράπεζες με αντάλλαγμα κοινές μετοχές άνευ δικαιώματος ψήφου για μία 3ετία.

Δηλαδή αποφεύγεται για αυτό το διάστημα το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης, ωστόσο μετά το πέρας του οι μέτοχοι των τραπεζών είτε θα πρέπει να επαναγοράσουν τις μετοχές αυτές ή θα μετατρέπονται σε κοινές με δικαίωμα ψήφου, ανατρέποντας τη μετοχική τους σύνθεση.

«Κούρεμα» στα λοιπά κρατικά χρέη

Επιπλέον, τρόικα και κυβέρνηση φέρονται να έχουν συμφωνήσει για τη διαγραφή μέρους των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε κρατικές προβληματικές επιχειρήσεις με εγγύηση του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των σχετικών δανείων που θα «κουρευτούν» θα φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, δημιουργώντας επιπλέον ζημιές πέραν του PSI για τις τράπεζες.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν αυτές οι απομειώσεις θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που θα ακολουθήσει ή εάν τα δάνεια αυτά ρυθμιστούν μαζί με τις προβλέψεις που θα διενεργηθούν βάση της διαγνωστικής άσκησης της Blackrock.