A- A+
Προς «κούρεμα» τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ – Μείωση του χρέους κατά 11 δισ. ευρώ
Κοντά σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να δεχθεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή είναι έτοιμη να δεχθεί να πουλήσει τους τίτλους που έχεις στην κατοχή της, σε τιμή χαμηλότερης της ονομαστικής τους αξίας.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στα ίδια δημοσιεύματα, το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 11 δισ. ευρώ, από τα ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.

Προϋπόθεση η νέα δανειακή σύμβαση

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, η ΕΚΤ συμφώνησε να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά το περασμένο έτος σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία υπό την προϋπόθεση οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη να έχουν θετική κατάληξη.

Η ΕΚΤ δεν θα καταγράψει ζημιές από τη συναλλαγή, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η κεντρική τράπεζα θα ανταλλάξει τα ομόλογα στην τιμή στην οποία τα αγόρασε ή θα καταγράψει κάποιο κέρδος όπως αναφέρουν οι πηγές.

Η βασική ιδέα είναι η ΕΚΤ να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα για ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Από την πλευρά του το Ταμείο δεν θα κρατήσει στον ισολογισμό του τα ελληνικά ομόλογα, αλλά θα τα επιστρέψει στην Ελλάδα, η οποία θα συμφωνήσει στη συνέχεια να αποπληρώσει το EFSF με βάση την τιμή αγοράς των ομολόγων.