A- A+
Fitch Ratings: Δε θα πρέπει να αποκλείεται η άτακτη χρεοκοπία για Ελλάδα
Σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της θα προχωρήσει η Ελλάδα εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ωστόσο δεν αποκλείει την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου, η πιο επωφελής έκβαση για τα ελληνικά τιτλοποιημένα προϊόντα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα αντέξουν με τη στήριξη του δημοσίου.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της εταιρείας αξιολόγησης δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως μια άτακτη χρεοκοπία, η οποία μπορεί να καταλήξει και σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Υπάρχει Plan B

Οι απειλές και οι πιέσεις από το εξωτερικό με στόχο την άμεση υπογραφή της δανειακής σύμβασης των επόμενων ετών, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα πιέζουν οι εταίροι μας στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Οι ώρες αυτές είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα Plan A για την παροχή βοήθειας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις και ένα plan B μιας πιθανής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη».

Γιούνκερ: Μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία

Χαρακτηριστική είναι και η προειδοποίηση του προέδρου του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker προς την Ελλάδα, ο οποίος τόνισε ότι εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δεν θα υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό θα σημαίνει ότι το Μάρτιο θα μπορούσε να προκύψει μία ανακήρυξη χρεοκοπίας» σημειώνει ο κ. Juncker.