A- A+
Απειλούν ανοιχτά την Ελλάδα με χρεοκοπία – Υπάρχει plan B για έξοδο από την ευρωζώνη
Με απειλές περί χρεοκοπίας το Μάρτιο και περί αποχώρησης ακόμη και από την Ευρωζώνη, πιέζουν οι Ευρωπαίοι την εγχώρια πολιτική ηγεσία για να υπάρξει συμφωνία στο νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος το βράδυ της Κυριακής, περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Οι ώρες αυτές είναι πολύ κρίσιμες για τη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα Plan A για την παροχή βοήθειας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις και ένα plan B μιας πιθανής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη».

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε επίσης ότι τα χρονοδιαγράματα για το PSI και το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πλέον ασφυκτικά.

Την Δευτέρα στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Euro Working Group. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στο ενδιάμεσο ενδεχομένως να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, αν και τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και επιπλέον αρκετοί βουλευτές απουσιάζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Γιούνκερ: Μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία

Προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δεν υπάρξει νέα οικονομική βοήθεια, απεύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό θα σημαίνει ότι το Μάρτιο θα μπορούσε να προκύψει μία ανακήρυξη χρεοκοπίας» σημειώνει ο κ. Juncker.