A- A+
Krugman: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και μάλλον θα βγει από το ευρώ
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ότι είναι πιθανό να βγει εκτός ευρωζώνης διατύπωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, σε ομιλία που έδωσε σε συνέδριο στη Μόσχα.

Όπως τόνισε σχετικά «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά αδιέξοδη», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Θα χρεοκοπήσουν. Στην πραγματικότητα έχουν ήδη χρεοκοπήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι κατά πόσο η χώρα μας θα εγκαταλείψει το ευρώ, «το οποίο στην παρούσα φάση θεωρώ ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο».

Θέμα ημερών η χρεοκοπία

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια ανάλογων τοποθετήσεων του Niall Ferguson που διδάσκει στο Harvard, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι θέμα ημερών.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, επεσήμανε ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη παραμένει άλυτη, προσθέτοντας ότι η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι θέμα ημερών.

Όπως τόνισε ο κ. Ferguson χαρακτηριστικά, αυτό που προσφέρει η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, είναι λιτότητα, λιτότητα και περισσότερη λιτότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συνταγή δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι η κρίση χρέους είναι σήμερα ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι ήταν πριν από 12 μήνες.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως οτιδήποτε συμβεί στην Ελλάδα, θα συμβεί σε μια λογική έκταση και στην Πορτογαλία και ότι όταν ακολουθήσουν η Ισπανία ή η Ιταλία, τότε θα μιλούμε για ένα «τεράστιο πρόβλημα».