A- A+
Παπαδήμος: Συμφωνία για το PSI άμεσα – Ποιες είναι οι «κόκκινες» γραμμές
Ασφυκτικό χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, εκτιμώντας ότι το θέμα θα κλείσει μέχρι την Παρασκευή. Ποιες είναι οι «κόκινες» γραμμές στη διαπραγμάτευση.

Ο Λουκάς Παπαδήμος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να έχει επιτευχθεί συμφωνία για την τελική μορφή του PSI και για τα εκκρεμή στοιχεία του οικονομικού προγράμματος - διαδικασίες, που όπως είπε προχωρούν παράλληλα.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, τόνισε ότι το θέμα των περικοπών στους μισθούς και στις δημόσιες δαπάνες δεν έχει ακόμη κλείσει, συμπλήρωσε όμως ότι και η ελληνική πλευρά έχει κόκκινες γραμμές.

Ωστόσο, δε θέλησε να επεκταθεί περεταίρω στο θέμα, καθώς όπως είπε η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και τα όρια που τίθενται κάθε φορά μπορεί να διαφοροποιούνται σε σχέση με τα αρχικά.

Το καθήκον των βουλευτών

«Πιστεύω ότι οι Έλληνες βουλευτές σε τελική ανάλυση θα πράξουν το καθήκον τους, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας» επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι η συνοχή των πολιτικών δυνάμεων είναι σημαντική για την αξιοπιστία τους προγράμματος

Ο ίδιος παρέπεμψε επανειλημμένως στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου, όπου ζητήθηκε η αμετάκλητη δέσμευση των κομμάτων για το νέο πρόγραμμα, συμπλήρωσε όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί στο μέλλον.

Δράσεις για τους νέους

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και το ενδεχόμενο να μην είναι η μέγιστη δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ώστε να απαιτηθεί υποκατάστασή του από το δημόσιο τομέα είπε ότι «επιδίωξη μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω στήριξη από τους επίσημους πιστωτές μας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίπτωση των μέτρων και των αποφάσεων τςη συνόδου της Δευτέρας δεν θα είναι άμεση, αλλά τόνισε πώς έχει ιδιαίτερη σημασία πως ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την τόνωση της απασχόλησης των νέων και την στήριξη της επιχειρηματικότητας.
«θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου τα μέτρα να υλοποιηθούν«, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε πάντως σημαντικές τις αποφάσεις της συνόδου για την διάθεση κεφαλαίων με στόχο την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, καθώς και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ένωσης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Είπε δε πως η νέα συνθήκη για τη σταθερότητα αποτελεί ένα «μεγάλο θεσμικό βήμα» για την Ενωση.

Δε συζητήθηκε η τοποθέτηση Επιτρόπου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο των συζητήσεών του δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για συγκεκριμένα μέτρα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπήρξε και καμία απολύτως αναφορά στο θέμα της επιτροπείας της χώρας, που είχε τεθεί τις προηγούμενες ημέρες από την γερμανική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

* Δεσμεύσεις για μέτρα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον Πρωθυπουργό - Δεν τοποθετείται Επίτροπος

* Γερμανικές απειλές πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Μέτρα ή χρεοκοπία – Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

* Μόνιμο Επίτροπο στην Ελλάδα για τις δημόσιες δαπάνες θέλει η Μέρκελ – Θα απειλεί με χρεοκοπία