A- A+
«Φτερά» έκαναν 63 δισ. ευρώ τη διετία 2010 – 2011 από τις καταθέσεις στις τράπεζες
Σωρευτικές εκροές άνω των 63 δισ. ευρώ καταγράφηκε στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τη διετία 2010 – 2011, ως αποτέλεσμα της ύφεσης, αλλά και της εισόδου της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έπεσαν στο τέλος της περυσινής χρονιάς στα 174,23 δισ. ευρώ από τα 237 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009.

Συνολικά το 2011 οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 35,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2010 η πτώση είχε φτάσει τα 28 δισ. ευρώ.

Που πήγαν τα λεφτά

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των εξής:

- Της μεταφοράς αποταμιεύσεων στο εξωτερικό ή σε τραπεζικές θυρίδες ή σε άλλες κρυψώνες, υπό το φόβο επιστροφής στη δραχμή

- Της ύφεσης που αναγκάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις

- Της επιβολής έκτακτης φορολογίας και της αύξησης των φόρων, μεγάλο μέρος των οποίων εξοφλείται από τα «έτοιμα»

Μικρή άνοδος το Δεκέμβριο

Τον περασμένο Δεκέμβριο πάντως καταγράφηκε μικρή άνοδος των καταθέσεων, εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, και των αντίστοιχων μειωμένων αποδοχών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Αναλυτικότερα, σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,34 δισ. ευρώ, ανακόπτοντας ένα πτωτικό σερί τεσσάρων μηνών, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πάντως τα στοιχεία για τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η επαναφορά στο προσκήνιο των σεναρίων εξόδου από το ευρώ, οδήγησαν σε νέες διαρροές.