A- A+
Αναζητούνται τρόποι εξαίρεσης των φυσικών προσώπων από το «κούρεμα» των ομολόγων
«Τείχος προστασίας» των φυσικών προσώπων που έχουν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου απέναντι στο «κούρεμα», αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μην υποστούν απώλειες οι μικροαποταμιευτές.

Με βάση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συμμετάσχουν όλα τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και όσα έχουν αγοραστεί από φυσικά πρόσωπα, η ονομαστική αξία των οποίων κινείται περί τα 2,7 δισ. ευρώ.

Άδικη τιμωρία των αποταμιευτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι άδικο να «τιμωρηθούν» αποταμιευτές που θεώρησαν ασφαλείς τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, το οποίο και στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μη θιγούν οι ιδιώτες μικροεπενδυτές.

«Πώς θα τολμήσουμε να απευθυνθούμε στο μέλλον στα ελληνικά νοικοκυριά για βοήθεια, όταν το κράτος καθίσταται μπαταχτσής;» αναρωτιούνται στο οικονομικό επιτελείο που πλαισιώνει τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Δύο τρόποι προστασίας

Η κυβέρνηση είναι κοντά στο να υιοθετήσει μία από τις παρακάτω προτάσεις:

  • Να προστατέψει τους μικροαποταμιευτές μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ, όπως συμβαίνει και στις τραπεζικές καταθέσεις.
  • Να αποπληρώσει σε κάθε ομολογιούχο την αξία που κατέβαλε για την απόκτηση των τίτλων που κατέχει, ώστε να μην υποστεί καμία απώλεια στο αρχικό του κεφάλαιο.