A- A+
Ναυαγεί το deal Alpha Eurobank λόγω PSI, Blackrock και αλλαγής του τρόπου στήριξης του κλάδου (upd3)
Στον αέρα βρίσκεται η συγχώνευση Alpha Eurobank, λόγω των εξελίξεων με το PSI, την έκθεση της Blackrock και την επιταγή της τρόικας να μην κρατικοποιηθεί καμία βιώσιμη τράπεζα. «Πόλεμος» ανακοινώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:30

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών με μπαράζ ανακοινώσεών τους τη Δευτέρα επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι δεν ισχύει, καθώς η Alpha Bank έθεσε θέμα αλλαγής των όρων προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση.

Το deal οδεύει προς ναυάγιο καθώς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών και ως προς τα κεφάλαια που θα εισφέρει η κάθε πλευρά για τη δημιουργία του νέου σχήματος.

Επαφές σε υψηλό επίπεδο

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρξαν επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ στελεχών των δύο τραπεζών, με βασικό θέμα τους όρους του deal, τους οποίους θέλει η Alpha Bank να αλλάξει.

Το σκηνικό ανατράπηκε όταν έγινε γνωστό ότι η τρόικα ζητά την αλλαγή του νόμου για τη στήριξη των αδύναμων κεφαλαιακά τραπεζών, μέσω της οποίας απομακρύνεται το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους, καθώς ζητείται η χρήση εργαλείων άνευ δικαιώματος ψήφου.

Είχε προηγηθεί η επίδοση των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής άσκησης της Blackrock στις τράπεζες για τα επισφαλή τους δάνεια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καλύτερα για την Alpha Bank.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διατηρεί η τελευταία, οδήγησε τη διοίκησή της σε προσέγγιση με τον όμιλο Λάτση, βασικό μέτοχο της Eurobank, για τον επανακαθορισμό των όρων της συγχώνευσης.

Η σχετική πληροφορία επιβεβαιώνεται από νεότερη ανακοίνωση της Alpha Bank, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στην οποία επισημαίνεται ότι διαπιστώνονται δυσανάλογες επιπτώσεις επί των μεγεθών των δύο τραπεζών από την εφαρμογή του PSI.

Πηγές αναφέρουν ότι δόθηκε στην Eurobank περιθώριο μίας εβδομάδας για να απαντήσει στην πρόταση της Alpha Bank για τους νέους όρους της συγχώνευσης.

Eurobank: Ήταν γνωστοί οι όροι του PSI+

Η Eurobank από την πλευρά της με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Δευτέρας σημειώνει ότι μπορεί ότι οι τελικοί όροι του PSI να μην είχαν οριστικοποιηθεί όταν οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών ενέκριναν τη συγχώνευσή τους στις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο τονίζει ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν έθεσαν ούτε την οριστικοποίησή τους, ούτε την αξιολόγηση των επιπτώσεων τους «ως αίρεση ή επιφύλαξη για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ούτε κάτι τέτοιο ανακοινώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα στο επενδυτικό κοινό».

Επιπλέον, η διοίκηση της Eurobank επισημαίνει ότι από τις αρχές Νοεμβρίου 2011, «υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των όρων του PSI+ µε το Ελληνικό Δημόσιο, το IIF και την Τρόικα, άρα και οι δύο τράπεζες είχαν έκτοτε πλήρη γνώση των εξελίξεων».

Στην τελευταία ανακοίνωσή της η διοίκηση της Alpha Bank, τα μέλη της οποίας θα συνεδριάσουν την Τρίτη το πρωί, αναφέρει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI, θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της.

Μετά από τις τελευταίες ανακοινώσεις, η διοίκηση του χρηματιστηρίου προχώρησε σε άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο τραπεζών.

Νωρίτερα το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank τη Δευτέρα, εξαιτίας τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement – PSI), δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης με την EFG Eurobank Ergasias.

Στην ίδια ανακοίνωση η τράπεζα τονίζει ότι ευθύς ως υπάρξουν οριστικά δεδομένα, θα επανέλθει δια νεωτέρας ανακοινώσεως προς το επενδυτικό κοινό.

Άμεση ήταν η απάντηση της Eurobank, η οποία λίγη ώρα μετά την παραπάνω ανακοίνωση, εξέδωσε δικό της δελτίο τύπου, στο οποίο η διοίκησή της τονίζει ότι βρίσκεται «σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της».

Το μετάνιωσαν;

Είναι σαφές ότι η αρχική συμφωνία που είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι, σήμερα απλώς δεν στέκει.

Όπως είχε επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες το Moneyonline.gr, το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί το νέο σχήμα Alpha Eurobank μετά το «κούρεμα», αλλά και οι διαφορές στα μισθολόγια των δύο τραπεζών είναι τα δύο βασικά «αγκάθια» της μεταξύ τους συγχώνευσης.

Για το λόγο αυτό στα διοικητικά επιτελεία των δύο τραπεζών, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, έχουν αρχίσει και περνούν …δεύτερες σκέψεις.

Τις εξελίξεις ενδεχομένως να πυροδοτήσει και η αλλαγή του τρόπου στήριξης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ζήτησε η τρόικα την περασμένη εβδομάδα, βάση της οποίας το δημόσιο δε θα έχει δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις τους, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο αλλαγής του μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διοίκηση της Alpha Bank, η αποφυγή της κρατικοποίησης λόγω της παραπάνω αλλαγής, αλλά και τα καλά στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Blackrock για τα επισφαλή της δάνεια, ενδεχομένως να καθιστούν πιο συμφέρουσα για τους μετόχους της την αυτόνομη πορεία.

Δεν φτάνουν τα λεφτά

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,75 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στη συμφωνία που είχε πανηγυρικώς ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2011, δεν είναι αρκετή λόγω της αύξησης του κουρέματος στο 50% και των επιπλέον ζημιών που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Blackrock.

Το fund του Κατάρ με βάση την αρχική συμφωνία θα εισέφερε «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο, θα αγόραζε με αυτά τα χρήματα πλειοψηφικά πακέτα και των δύο τραπεζών.

Επιπρόσθετες δυσκολίες στο όλο εγχείρημα δημιουργούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται στο ύψος της μισθοδοσίας των δύο τραπεζών.

Ποιος θα κάνει πίσω για τους μισθούς;

Κατά τις ίδιες πηγές, οι αποδοχές των στελεχών της Eurobank είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τετραπλάσιες των αντίστοιχων αμοιβών της Alpha Bank.

Μετά τη συγχώνευση θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση. Είναι διατεθειμένοι οι σημερινοί μέτοχοι της Alpha Bank να αποδεχθούν αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος;

Και από την άλλη, τα στελέχη της Eurobank είναι έτοιμα να δεχθούν μειώσεις; Πρόκειται για ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν σύντομα, αφού οριστικοποιηθούν οι ζημιές που θα γράψουν οι δύο τράπεζες από το PSI και την έκθεση της Blackrock για τα επισφαλή τους δάνεια.