A- A+
Γερμανικές απειλές πριν τη Σύνοδο Κορυφής: Μέτρα ή χρεοκοπία – Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός
Νέα τελεσίγραφα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε η Γερμανία, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απειλώντας με χρεοκοπία. Σε απόλυτη σύγκληση ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή το έγγραφο που έχει δει το φως της δημοσιότητας για την τοποθέτηση Επιτρόπου στην Ελλάδα για τον έλεγχο του προϋπολογισμού της, διατύπωσαν νέες απειλές την Κυριακή, μία ημέρα πριν τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι εάν η Ελλάδα δεν πείσει ότι θα προχωρήσει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, η Ευρωζώνη μπορεί να αρνηθεί την χρηματοδότηση μιας νέας διάσωσής της, οδηγώντας την σε χρεοκοπία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα», πρόσθεσε όμως ότι «εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αρκεστεί απλώς στην ανακοίνωσή τους, κανένα ποσό χρημάτων δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πρόταση για την τοποθέτηση Επιτρόπου στη χώρα μας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο έργο με έναν ακόμα στενότερο τρόπο».

Παράδοση του ελέγχου στην Ευρώπη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού της σε εξωτερικούς θεσμούς εάν η ίδια δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσής της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Ρέσλερ φέρεται να δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «χρειαζόμαστε ισχυρότερη ηγεσία και έλεγχο όταν μιλάμε για εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι «εάν οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους σε αυτό, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη ηγεσία και έλεγχος από το εξωτερικό, μέσω της ΕΕ για παράδειγμα».

Παπαδήμος: Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες

Για την κρισιμότητα των στιγμών μίλησε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Κυριακής με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδήμος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, «το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε».

Για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας ανέφερε ότι «επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».