A- A+
Οικονομική καταιγίδα μεγάλων διαστάσεων για το 2012 «βλέπει» η Saxo Bank
«Καταιγίδα» μεγάλων διαστάσεων αναμένει για το 2012 η Saxo Bank, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις στην Ευρωζώνη, η λιτότητα στον δημόσιο τομέα και οι κοινωνικές εντάσεις δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο κανένα κράτος.

Στην παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεών της για τη νέα χρονιά, οι οικονομολόγοι της Saxo Bank εκτίμησαν ότι το 2012 θα αποδειχθεί μακράν η πιο σημαντική χρονιά μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι οι επικείμενες αλλαγές ενδέχεται να σημαίνουν ότι το 2012 θα είναι η χρονιά για τους αισιόδοξους, δεδομένου ότι είναι πιθανό να δούμε τελικά τον κόσμο να αρχίσει να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και πάλι.

Αποτυχία της ΕΕ

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η τρέχουσα κρίση (τραπεζική/ κρατικού χρέους) είναι κρίση φερεγγυότητας, και όχι ρευστότητας, η Saxo Bank εκτιμά ότι η αναζωπύρωση της κρίσης είναι αναπόφευκτη και ως εκ τούτου οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Στις ΗΠΑ, παρόλο που φαίνεται ότι η κυβέρνηση ίσως καταφέρει να έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την παράταση των φοροαπαλλαγών, ο άνεμος της λιτότητας έχει πλέον βγει από τον ασκό και η προσοχή θα εστιαστεί στην αντιστάθμιση των περικοπών στις δαπάνες με μια ενδεχόμενη πρόοδο στις φοροαπαλλαγές/ δαπάνες.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα καταγράψουν κάπως μεγαλύτερη ανάπτυξη από άλλες χώρες.

Στην Ασία, η ανάπτυξη θα μοιάζει πολύ πιο αδύναμη από όσο εκτιμάται, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες στην εξισορρόπηση της οικονομίας της.

Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη σε αυτήν την περιοχή, αφού το καθεστώς είναι ικανό να επιβάλλει δραστηριότητα και συμπεριφορές σε τέτοιο βαθμό που αλλού δεν είναι εφικτό.

Δεν χρειάζεται πανικός

Ο Mads Kofoed, Αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, δήλωσε σχετικά ότι «έρχεται καταιγίδα μεγάλων διαστάσεων όμως δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε».

Όπως τόνισε «είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2012 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, θα δούμε τους πολιτικούς να κινούνται για ακόμα ένα τρίμηνο στη λογική του ''παρατείνω και προσποιούμαι'', κάτι που πιθανότατα θα αποδειχθεί αντιπαραγωγικό και θα μας οδηγήσει γρήγορα σε ένα σημείο καμπής και ελπίδας όσον αφορά το τελικό σημείο ισορροπίας του 2012».

Οι ακραίες προβλέψεις για το 2012

Παράλληλα, η Saxo Bank παρουσίασε και τις «Ακραίες Προβλέψεις» για το 2012, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις της για γεγονότα που είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν, με πολύ περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο, από ό,τι εκτιμούν οι αγορές.

Οι προβλέψεις αυτές στοχεύουν στο να παρουσιάσουν στους επενδυτές τις μικρές αυτές πιθανότητες που δεν λαμβάνονται υπόψη.

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2012 είναι οι εξής:

1. Η μετοχή της Apple βουλιάζει κατά 50% από τα υψηλά του 2011
2. Μεγάλη «τραπεζική αργία» στην Ε.Ε.
3. Ένας άγνωστος υποψήφιος στο Λευκό Οίκο
4. Οικονομική ύφεση στην Αυστραλία
5. Το ρυθμιστικό πλαίσιο και η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ οδηγεί στην κρατικοποίηση 50 ευρωπαϊκών τραπεζών
6. Η Σουηδία και η Νορβηγία αντικαθιστούν την Ελβετία ως «ασφαλή καταφύγια»
7. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) κερδίζει τον πόλεμο μεταξύ Ευρώ-Φράγκου στο 1,50
8. Ανατίμηση του Δολαρίου στα 7 Γουάν
9. Ο Δείκτης Baltic Dry αυξάνεται κατά 100%
10. Διπλασιασμός της τιμής σίτου το 2012