A- A+
Τα λόμπι και οι απατεώνες που πιέζουν για επιστροφή στη δραχμή
Σε λόμπι που πιέζουν για επιστροφή στη δραχμή αναφέρθηκε ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, θυμίζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας περί απατεώνων που επιζητούν τη χρεοκοπία.

Όπως τόνισε ο κ. Soros κατά τη διάρκεια γεύματος με δημοσιογράφους, ενδεχόμενη αποτυχία του PSI καθιστά τη χρεοκοπία της Ελλάδας πιο πιθανή, ενώ υπάρχουν και άλλα «σημάδια» που δείχνουν ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση επιδεινώνεται από το lobbying ορισμένων από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, οι οποίοι θα προτιμούσαν να διακανονίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε υποτιμημένες δραχμές αντί σε ευρώ».

Ο κ. Σόρος εξαπέλυσε επίθεση και στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι αποτελούν ένα «επιπρόσθετο πρόβλημα», στο βαθμό που «προετοιμάζονται για εκλογές και δημιουργείται έτσι δυσμενής πολιτική δυναμική».

«Θα κερδίσουν οι απατεώνες»

Οι παραπάνω δηλώσεις θυμίζουν τοποθετήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι από τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή θα κερδίσουν «μόνο εκείνοι που προσδοκούν να αγοράσουν την Ελλάδα ή κομμάτια της, έναντι πινακίου φακής.

Συγκεκριμένα, είχε υπογραμμίσει: «όσοι έχουν κλέψει το Δημόσιο και ελπίζουν ότι με την καταστροφή θα αποφύγουν την τιμωρία.

Όσοι πήραν δάνεια και τα ιδιοποιήθηκαν, προσδοκώντας άτι με μια καταστροφή ουδείς θα πληρώνει. Θα κέρδιζαν δηλαδή, οι απατεώνες και οι καιροσκόποι».