XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Public: Tablets & Laptop με 20% όφελος με κάρτες Eurobank
yellow: Οικιακές συσκευές με κέρδος 20% στη Media Markt
Mastercard: Φθινοπωρινές κληρώσεις για τους κατόχους καρτών της
Aegean Airlines: Πτήσεις για Μάλτα με έκπτωση ως 40%
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Τραπεζικά νέα - Ειδήσεις
Τι έδειξε η άσκηση της Blackrock για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2012 11:37

Μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το «κουστούμι» που «έραψε» στις ελληνικές τράπεζες ο ελεγκτικός οίκος Blackrock, μέσω της διαγνωστικής άσκησης για τα επισφαλή τους δάνεια.

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το νούμερο, ο κλάδος «πέφτει στα μαλακά», καθώς από το παραπάνω ποσό θα αφαιρεθούν οι προβλέψεις που έχουν ήδη διενεργήσει οι τράπεζες για τα προβληματικά τους δάνεια, ενώ θα συνεκτιμηθούν και μελλοντικά έσοδα της ερχόμενης τριετίας.

Ό,τι μείνει θα εμφανιστεί ως ζημιά στα αποτελέσματα των τραπεζών, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στις διαγραφές που απαιτούνται για τη διατήρηση των χαρτοφυλακίων τους «καθαρών».

Οι επισφάλειες ανά τράπεζα

H Blackrock είχε την περασμένη εβδομάδα συναντήσεις με την κάθε τράπεζα, για την παράδοση των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής άσκησης που «έτρεξε», με στόχο τον υπολογισμό των δανείων που θα «σκάσουν» την επόμενη τριετία.

Στις περισσότερες τράπεζες, και ιδιαίτερα στις μεγάλες, επικρατεί ικανοποίηση για τα ευρήματά της, καθώς οι ζημιές που προκύπτουν θεωρούνται απολύτως διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) εμφανίζουν επισφάλειες ύψους 13 – 14 δισ. ευρώ.

Οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης

Η Τράπεζα της Ελλάδος αφού μελετήσει την έκθεση της Blackrock και τα επιχειρησιακά σχέδια που θα της επιδώσουν οι τράπεζες, θα υπολογίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της κάθε μιας ξεχωριστά, προκειμένου να διατηρούν πάνω από τα ελάχιστο επιτρεπτό όριο (9% ή 10%) το δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).

Για το σχετικό υπολογισμό θα ληφθεί φυσικά υπόψιν και η απομείωση που θα υποστούν οι τράπεζες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI).

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα παραδώσει στο τέλος Φεβρουαρίου στη διοίκηση της κάθε τράπεζας το συνολικό «λογαριασμό», σε σχέση με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να αντλήσει.

Θα δοθεί περιθώριο στις τράπεζες έως και το τέλος Απριλίου για την εκπόνηση σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, τα οποία θα ελεγχθούν από την εταιρεία συμβούλων Bain, που έχει προσλάβει για αυτό το σκοπό η Τράπεζα της Ελλάδος.  

Οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Όποια τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται, αναγκαστικά θα προσφεύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα προικοδοτηθεί από την τρόικα με 40 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Επειδή οι ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες από το PSI και την Blackrock θα είναι πρωτοφανείς, ο κίνδυνος κρατικοποίησής τους ή μάλλον «τροϊκοποίησής» τους είναι υπαρκτός.

Αυτό θα συμβεί διότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα στηρίξει τις αδύναμες κεφαλαιακά τράπεζες με κοινές μετοχές, τις οποίας θα αποκτήσει σε τιμές χαμηλότερες αυτών που ισχύουν στην αγορά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η περιουσία των παλαιών μετόχων θα υποστεί σημαντική μείωση (dilution), με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου των τραπεζών στις οποίες σήμερα ορίζουν τις διοικήσεις.

Βασικός μέτοχος και ρυθμιστής των συσχετισμών σε μία τέτοια περίπτωση θα καταστεί το ΤΧΣ, το οποίο ελέγχεται από την τρόικα.

Το λόμπι των τραπεζιτών

Πάντως, οι τραπεζίτες έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό λόμπι που πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για αλλαγή του τρόπου στήριξης που προβλέπει ο νόμος που ψήφισε πριν από λίγους μήνες η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις, προκειμένου να μη χάσουν το μάνατζμεντ των τραπεζών.

Με βάση την επικρατέστερη από αυτές, προτείνεται ο διαχωρισμός των ζημιών και κατ΄ επέκταση του τρόπου κάλυψής τους από τους μηχανισμούς στήριξης, ανάλογα με την προέλευσή τους.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες από το PSI, που είναι αποτέλεσμα της αφερεγγυότητας του δημοσίου, συστήνεται να καλυφθούν με κοινές άνευ ψήφου ή με προνομιούχες μετοχές και οι απομειώσεις λόγω των προβληματικών δανείων με κοινές μετοχές.

Η ασφάλεια των καταθέσεων

Ανεξάρτητα από τον τρόπο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, εφόσον προχωρήσει το PSI και υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των καταθέσεων.

Το 2012 οι ελληνικές τράπεζες θα στηριχθούν κεφαλαιακά, ενώ οι πιθανότητες για ένα νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι πολύ πιθανός.

Εάν ο σχεδιασμός της ΕΕ προχωρήσει κανονικά και δεν υπάρξουν επιπλοκές για την εξασφάλιση του νέου πακέτου στήριξης, οι Έλληνες καταθέτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Συνεχίζουμε να εξοφλούμε περισσότερα δάνεια από τα νέα που δίνουν οι τράπεζες 05/07/2019 06:22
Αύξηση της ζήτησης για δάνεια αναμένουν οι τράπεζες μετά τις εθνικές εκλογές 31/05/2019 10:39
Στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ - Πώς είναι (φωτό) 23/05/2019 07:28
Σε ποιες κατηγορίες αυξάνονται τα δάνεια το 2019 - Αρνητικά πρόσιμα στη λιανική 14/05/2019 08:55
Τεστ αντοχής στα χαρτονομίσματα του ευρώ - Αντέχουν τα ...πάντα - Βίντεο της ΕΚΤ 30/04/2019 07:42
Ανοίγει τις πύλες της η Praxia Bank το φθινόπωρο - Πώς θα λειτουργεί 17/04/2019 07:33
Πώς θα λειτουργήσουν 19 και 22 Απριλίου οι τράπεζες λόγω του Καθολικού Πάσχα - Αλλαγές 15/04/2019 11:22
Από την 1η Μαϊου το νέο ωράριο των τραπεζικών καταστημάτων - Ανοιχτά έως τις 14:00  27/03/2019 14:14
Μισή ώρα νωρίτερα θα κλείνουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα - Το νέο ωράριο 18/03/2019 19:57
Στα 20 πλέον τα τραπεζικά καταστήματα που ανοίγουν και Σάββατο - Η πλήρης λίστα 08/12/2018 09:03
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική 06/12/2009 17:50