A- A+
Προτάσεις αποταμίευσης χωρίς πολλές δεσμεύσεις με υψηλά επιτόκια ως 4,30%
Υβριδικούς λογαριασμούς που προσφέρουν τη δυνατότητα αποταμίευσης με υψηλά επιτόκια χωρίς πολλές δεσμεύσεις σε σχέση με τη δυνατότητα αναλήψεων, προσφέρουν οι τράπεζες στην ελληνική αγορά.

Με τον τρόπο αυτό ο καθένας, μπορεί να βρει το λογαριασμό που ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά του, χωρίς να «κλείσει» τα χρήματά του σε μία προθεσμιακή κατάθεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα επιτόκιά τους κατά περίπτωση μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 4,30%, ακόμη και για μικροποσά της τάξης των 10.000 ευρώ.

Μπορεί να συγκρίνετε τα επιτόκια των λογαριασμών αυτών χρησιμοποιώντας το εργαλείο αναζήτησης του Moneyonline.gr (επιλέξτε περιορισμό στις αναλήψεις στο σχετικό πεδίο).

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Τα συγκεκριμένα καταθετικά προγράμματα διακρίνονται στις εξής γενικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους:

1. Σε αυτά που προσφέρουν την υψηλή απόδοση αρκεί το υπόλοιπο του λογαριασμού να μην πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και ο καταθέτης να μην πραγματοποιήσει περισσότερες αναλήψεις από ένα πλαφόν που είναι προσυμφωνημένο.

Για παράδειγμα, ο λογαριασμός «ATE Διπλασιάζω» της ATEBank, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 10.000 ευρώ, διπλασιάζει το επιτόκιο από το 2,15% στο 4,30%, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 3 αναλήψεις κάθε χρόνο, η κάθε μία εκ των οποίων δε πρέπει να υπερβαίνει το 5% του εκάστοτε λογιστικού υπολοίπου.

2. Στα προϊόντα που απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να αποταμιεύουν σε συστηματική βάση, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν ανά πάσα στιγμή με χαμηλό κόστος να «σπάσουν» το προϊόν.

Πρόκειται για μία εναλλακτική πιο «light» επιλογή σε σχέση με τα μακροχρόνια αποταμιευτικά τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, στα οποία η πρόωρη ανάληψη μπορεί να κοστίσει ακόμη και στο αρχικό κεφάλαιο.

Αντίθετα, στα υπό εξέταση τραπεζικά προϊόντα, ο καταθέτης είναι υποχρεωμένος να αποταμιεύει κάθε μήνα ένα ποσό που μπορεί να κυμαίνεται από 1 ευρώ και να φτάνει ανάλογα με το προϊόν έως και τα 500 ευρώ και να μην προχωρήσει σε ανάληψη κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Σε περίπτωση που προβεί σε πρόωρη ανάληψη η μόνη ποινή είναι το χαμηλότερο επιτόκιο για το τελευταίο διάστημα εκτοκισμού.

Εάν τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις του θα εξασφαλίσει ετήσιες αποδόσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 4%. Προϊόντα αυτής της κατηγορίας προσφέρουν οι τράπεζες Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Millennium Bank.

3. Στους λογαριασμούς υπό προειδοποίηση, οι οποίοι συνδυάζουν χαρακτηριστικά λογαριασμών Ταμιευτηρίου και προθεσμιακών καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ ο πελάτης έχει το δικαίωμα απεριόριστων καταθέσεων, για να προβεί σε ανάληψη πρέπει να προειδοποιήσει εγγράφως την τράπεζα κάποιες ημέρες νωρίτερα, βάση της συμφωνίας που έχει γίνει στην αρχή.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο καταθέτης απολαμβάνει επιτόκια, που ανάλογα με το ποσό και τη χρονική διάρκεια της αποταμίευσης, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 4,30%.

Μπορείτε να συγκρίνετε όλους του λογαριασμούς Υπό Προειδοποίηση με το εργαλείο αναζήτησης του Moneyonline.gr.