A- A+
Σχέδια για παράλληλη κυκλοφορία ευρώ – δραχμής αν δεν υπάρξει νέο μνημόνιο
Καθεστώς που προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ και της νέας δραχμής, σε περίπτωση που αποφασιστεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, φέρονται να επεξεργάζονται οι Γερμανοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, χωρίς εσωτερική υποτίµηση, δηλαδή εάν δεν μειωθούν και άλλο οι μισθοί των εργαζομένων, δε θα υπάρξει Μνηµόνιο Plus και ενδεχοµένως τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα να συναινέσει σε µια ελεγχόµενη επιστροφή στη δραχµή για να επιβληθεί υποτίµηση διά της νοµισµατικής οδού.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο άρθρο, η δραχµή θα κυκλοφορεί στην αγορά ταυτόχρονα µε το ευρώ, όπως γινόταν για τρεις µήνες στις αρχές του 2002.

Καταθέσεις σε ευρώ, μισθοί σε δραχμές

Η ΕΚΤ θα εγγυηθεί το σύνολο των καταθέσεων σε ευρώ, αλλά η καταβολή µισθών θα γίνεται σε δραχµές.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, σύµφωνα µε ασφαλείς πηγές της, έχει συζητηθεί στη γερµανική κεντρική τράπεζα Bundesbank.

Το ΒΗΜΑ το χαρακτηρίζει ως σενάριο υψηλού κινδύνου και ουδείς µπορεί να προεξοφλήσει αν µπορεί να πραγµατοποιηθεί χωρίς απροσδόκητους κλυδωνισµούς για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τι θέλουν τα κόμματα

Στο ίδιο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για τις επιδιώξεις και τους ...κρυφούς πόθους ορισμένων κομμάτων σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα. Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα:

«Προσωπικότητες της Αριστεράς και – κρυφίως… – της Ν∆ προτιµούν λύσεις αυτού του είδους διότι εκτιµούν ότι η εσωτερική υποτίµηση θα εξουθενώσει την οικονοµία και θα εξαγριώσει την κοινωνία.

Υποστηρίζουν την πλήρη χρεοκοπία και την ελεγχόµενη επιστροφή στη δραχµή από τη διατήρηση ενός νοµίσµατος κατάλληλου µόνο για τη Γερµανία µέσω ενός PSI που διά των νέων – υπό αγγλικό δίκαιο – οµολόγων θα δεσµεύσει πλήρως τον δηµόσιο πλούτο και τη λήψη αποφάσεων στον τόπο για πολλές δεκαετίες…».

Διαβάστε επίσης

* Γ. Προβόπουλος: Αληθινή κόλαση η επιστροφή στη δραχμή

* Eurobank: Τέλος στα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη αν πετύχει το PSI