A- A+
Διαγραφή προστίμων και πληρωμή σε 60 δόσεις των οφειλών προς το δημόσιο
Έτοιμη είναι η νέα ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο, μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής έως και του 100% των προσαυξήσεων και της αποπληρωμής σε έως και 60 δόσεις.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα είναι δυνατή η τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και χρεών υπέρ τρίτων, που είναι βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ ή στα Τελωνεία.

Με τη νέα ρύθμιση, στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν οι οφειλέτες έως και το τέλος του 2012, θα προσφέρονται οι ακόλουθες δυνατότητες:

  • Εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής
  • Αποπληρωμή σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων
  • Αποπληρωμή σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή του 75% των προσαυξήσεων
  • Αποπληρωμή σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων
  • Αποπληρωμή σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή του 45% των προσαυξήσεων
  • Αποπληρωμή σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή του 25% των προσαυξήσεων

Στη ρύθμιση θα υπάγονται, εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν.2648/1998, καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος.

Χορήγησης προσωρινής ενημερότητας

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι αυτής, προσφέρονται τα εξής ευεργετήματα:

α) Χορηγείται στους υπόχρεους αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν.1882/1990, όπως ισχύει.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990, όπως ισχύει σήμερα και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεση της διακόπτεται.

γ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.

Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, όποιοι μπουν στη ρύθμιση και αφού έχουν «σβήσει» τις προσαυξήσεις, αν καθυστερήσουν να πληρώσουν μια δόση, δεν χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα επιβαρύνονται με προσαύξηση 1% γα κάθε μήνα καθυστέρησης.