A- A+
Στον «αέρα» το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν φυσικά πρόσωπα - Όριο (;) οι 100.000 ευρώ
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του «κουρέματος» κατά 50% των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα, τα οποία αν πληρωθούν κανονικά μπορεί να αποκομίσουν ετησιοποιημένη απόδοση άνω του 100%.

Αν και το σχέδιο που προωθείται μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν και οι μικροεπενδυτές με νέα μειωμένης κατά 50% ονομαστικής αξίας, ασκούνται πιέσεις για να μην καταγραφούν αυτές οι ζημιές.

Οι ελληνικές αρχές επιζητούν το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των τίτλων που διακρατούν οι ιδιώτες, ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το όφελος για το δημόσιο.

Απόδοση πάνω από 100%

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης για να υποστηρίξουν την άποψη αυτή είναι ότι παρατηρήθηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια με ορισμένα ομόλογα κοντινής λήξης.

Για παράδειγμα σημειώνουν ότι όσοι απέκτησαν μέσα στο 2011 το ομόλογο που λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο σε τιμές γύρω από το 60% της ονομαστικής του αξίας και πληρωθούν κανονικά, θα έχουν αποκομίσει συνολικό ετησιοποιημένο όφελος ακόμη και άνω του 100%.

Από την άλλη βέβαια, αρκετοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μπει ένα κατώτατο όριο στο ύψος της επένδυσης, πχ. τα 100.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δε θα πρέπει να θίγονται οι επενδυτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα την περασμένη εβδομάδα στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι μικροεπενδυτές δεν πρέπει να υποστούν ζημιές.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει απομείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Αν "τιμωρηθούν" οι μικροεπενδυτές για το ότι τοποθέτησαν τα χρήματά τους σε ομόλογα, όπως πίστευαν, μηδενικού κινδύνου, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας.