A- A+
WSJ: Μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα
Μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής στα εθνικά νομίσματα των χωρών – μελών της σημερινής ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Φοβούνται Ελλάδα - Ιταλία - Πορτογαλία.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι δύο παγκόσμιας εμβέλειας πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν το 2011 στην αναμόρφωση των συστημάτων πληροφορικής τους, προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία τους ακόμη και αν η ευρωζώνη διαλυθεί.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι εφικτή η διενέργεια συναλλαγών σε περίπτωση που οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης, τεθούν εκτός Ευρωσυστήματος. Δηλαδή αν η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή, η Ιταλία στη λιρέτα και η Πορτογαλία στο εσκούδο.

Κωδικοί των παλαιών νομισμάτων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι δύο τράπεζες ζήτησαν από εταιρεία πληροφορικής που ειδικεύεται στις διατραπεζικές συναλλαγές και είναι από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της, την υποστήριξή της.

Πρόκειται για τη εταιρεία Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), η οποία είναι εγκατεστημένη στο Βέλγιο. Η διοίκησή της αρνήθηκε στο αίτημα των δύο τραπεζών για χορήγηση νέων κωδικών για τα παλαιά εθνικά νομίσματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα, επικαλούμενη το ενδεχόμενο δημιουργίας εντυπώσεων, θεωρώντας ότι εάν η πληροφορία διέρρεε, θα δημιουργούνταν πανικός, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.