A- A+
Saxo Bank: Οι 10 πιο «εξωφρενικές» προβλέψεις για το 2012
Τις 10 «εξωφρενικές της προβλέψεις», δηλαδή αυτές που είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να υλοποιηθούν, εξέδωσε η Saxo BanΚ. Τραπεζική αργία στην ΕΕ και κρατικοποίηση 50 τραπεζών μεταξύ των σεναρίων.

Αναλυτικότερα, οι δέκα προβλέψεις της Saxo Bank είναι οι εξής:


1. Η Apple βουλιάζει 50% από το υψηλό 2011

Η Apple είναι μία από τις πιο αγαπημένες εταιρίες της Αμερικής, αν όχι του πλανήτη. Όμως η κληρονομιά που άφησε ο Στιβ Τζόμπς θα υποστεί πολυμέτωπο ανταγωνισμό από την Google, την Amazon, τη Microsoft - Nokia και τη Samsung πάνω στα πλέον επιτυχημένα προϊόντα της, iPhone και iPad. Δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς 55% και η μετοχή της θα βουλιάξει.

2. Μακρά «τραπεζική αργία» στην Ε.Ε.

Οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και η κρίση χρεών στην ευρωζώνη θα επιτεθεί ξανά με δριμύτητα στα μέσα του έτους. Οι ευρωαγορές θα υποκύψουν και θα διολισθήσουν 25% μέσα σε λίγες ώρες, υποχρεώνοντας τους πολιτικούς της Ε.Ε. να επιβάλουν «παρατεταμένη τραπεζική αργία», κλείνοντας όλα τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

3. Ο άγνωστος «Χ» στον Λευκό Οίκο

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ο Μπάρακ Ομπάμα κατάφερε λίγες αλλαγές και πρόσθετο αποπροσανατολισμό στο πολιτικό σύστημα. Οι συνθήκες για υποψήφιο από τρίτο κόμμα στις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν τόσο πρόσφορες. Αυτός ή αυτή θα εμφανιστεί με δυνατό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές στις αρχές του 2012 και θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου με 38% των ψήφων.

4. Ύφεση στην Αυστραλία

Καμία οικονομία δεν εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα όσο της Αυστραλίας. Καθώς η ζήτηση της Κίνας για τα μεταλλεύματα και τους φυσικούς πόρους της Αυστραλίας θα μειωθεί, η χώρα θα υποστεί ύφεση, η οποία θα διογκωθεί εξαιτίας του επί μακρόν αναμενόμενου κραχ στην αγορά ακινήτων.

5. Κρατικοποίηση 50 ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ και των υπόλοιπων ρυθμιστικών αρχών θα φτάσουν στα όριά του το τραπεζικό σύστημα και θα επιφέρουν «ξεπούλημα» σε ενεργητικά - με ελάχιστους αγοραστές διαθέσιμους στην αγορά. Το απόλυτο πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς θα εξαναγκάσει τους καταθέτες σε πανικόβλητες αναλήψεις. Πάνω από 50 τράπεζες θα καταλήξουν κρατικοποιημένες και πολλές πασίγνωστες σήμερα εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης θα σταματήσουν να υπάρχουν.

6. Η Σουηδία και η Νορβηγία αντικαθιστούν το ελβετικό «καταφύγιο»

Το να είναι μια χώρα καταφύγιο σε έναν κόσμο γεμάτο υποτιμήσεις ενέχει σειρά κινδύνους για την οικονομία της. Αυτό θα συμβεί στην Ελβετία, που υποχρεώνεται σε επιθετικές υποτιμήσεις του φράγκου, ωθώντας τους διαχειριστές σε αναζήτηση νέων καταφυγίων. Οι ροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα της Σουηδίας και της Νορβηγίας θα γίνουν τόσο διάσημες που θα πιέσουν τα 10ετή επιτόκια 100 μονάδες βάσης και πλέον χαμηλότερα από τα γερμανικά Bunds.

7. Η SNB κερδίζει τον πόλεμο του φράγκου στο 1,5

Ο επίμονος πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα αποδώσει καρπούς και, μετά την επιβολή πρόσθετων μέτρων με ακόμη και αρνητικά επιτόκια, η Ελβετία θα κατορθώσει τη μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ - φράγκου έως το υψηλό του 1,50 φράγκου.

8. Ανατίμηση του δολαρίου στα 7 γουάν

Καθώς η Κίνα θα φτάσει στα πρόθυρα της ύφεσης, δηλαδή θα έχει ανάπτυξη μόνο 5% - 6%, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να διασώσει τους εξαγωγείς, επιτρέποντας τη διολίσθηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Το δολάριο θα ανατιμηθεί 10% στα 7 γουάν.

9. Αύξηση 100% στον Baltic Dry Index

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2012 θα ανεβάσει τον δείκτη Baltic Dry Index, καθώς θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Η Βραζιλία και η Αυστραλία θα αυξήσουν την προσφορά σιδηρομεταλλεύματος, χαμηλώνοντας περαιτέρω τις τιμές και συνακόλουθα αυξάνοντας τη ζήτηση από την Κίνα. Σε συνδυασμό με την πιστωτική χαλάρωση, θα προκληθεί μαζική εκτίναξη στη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.

10. Διπλασιασμός στην τιμή σίτου

Η τιμή του σιταριού θα διπλασιαστεί το 2012, μετά τις πολύ κακές σοδειές του 2011. Με 7 δισεκατομμύρια ανθρώπινα στόματα στον πλανήτη και τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος να δουλεύουν σαν τρελές, οι κακοκαιρίες -δυστυχώς- θα επιστρέψουν σε όλο τον κόσμο και θα κάνουν τη χρονιά πολύ δύσκολη για τις αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικά το σιτάρι θα καταθέσει δυναμικό ράλι τιμών, καθώς οι κερδοσκόποι θα προκαλέσουν επιστροφή της αξίας στα επίπεδα-ρεκόρ του 2008.