A- A+
ΤΧΣ: Απόλυτα ασφαλής η νέα Proton Bank - Καμία σχέση με Λαυρεντιάδη
Ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζεται ότι η νέα Proton Bank είναι υγιής και δεν έχει καμία σχέση με την τράπεζα που υπεξαιρέθηκε, εξέδωσε ο μοναδικός μέτοχός της, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα που φιλοξενήθηκαν στον Τύπο το Σαββατοκύριακο 10-11 Δεκεμβρίου 2011 για την Τράπεζα Proton, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνει τα εξής:

«Η ίδρυση της «νέας» καλής Τράπεζας Proton Bank η οποία απεσχίσθη από την παλαιά Τράπεζα Proton αποτελεί την πρώτη έμπρακτη στήριξη του τραπεζικού συστήματος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη δυνατότητα παρεμβάσεων που του δίνει ο νόμος για την εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προέβη στην κεφαλαιοποίηση της νέας «καλής» τράπεζας Proton σύμφωνα με όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες που ήταν η εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, βάσει του νέου άρθρου 63Ε του νόμου 3601/2007».

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί τον αποκλειστικό μέτοχο της νέας «καλής» τράπεζας Proton, με κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας τόσο την κεφαλαιακή της επάρκεια, όσο και την εύρυθμη λειτουργία της.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακόίνωση, στη νέα «καλή» τράπεζα Proton έχει ήδη μεταφερθεί το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας.

Τα υπόλοιπα στοιχεία ισολογισμού ιδιαίτερα τα προβληματικά δάνεια που συνδέονται με τον όμιλο ALAPIS και οι απαιτήσεις παλαιών μετόχων παρέμειναν στην «παλαιά» τράπεζα Proton, η οποία έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

Η παρουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζει όλους τους συναλλασσόμενους με την Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

* Η πιο ασφαλής ελληνική τράπεζα η κρατική Proton Bank

* Κρατικοποιείται η Proton Bank – Ασφαλείς οι καταθέσεις της