A- A+
Φθηνότερα από τον Ιανουάριο τα στεγαστικά δάνεια - Στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ
Σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ προχώρησε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ελάφρυνση των μηνιαίων δόσεων χιλιάδων στεγαστικών δανείων.

Με τη δεύτερη διαδοχική περικοπή στο ευρω-επιτόκιο από τότε που ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών για νέα μείωση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη.

Οι κινήσεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που αποπληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι ωφελημένοι είναι κατά κύριο λόγο όσοι έχουν χρέη από στεγαστικά και επαγγελματικά – επιχειρηματικά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων είναι συνδεδεμένα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς (ΕΚΤ, euribor).

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μειώσεις των επιτοκίων περνούν αμέσως στις δόσεις του επόμενου μήνα.

Πόσο μειώνονται οι δόσεις

Ήδη χιλιάδες είναι οι δανειολήπτες που είδαν ή θα δουν το Δεκέμβριο τη δόση τους να μειώνεται, ως αποτέλεσμα της περικοπής στο 1,25% του επιτοκίου του ευρώ το Νοέμβριο, ενώ νέα μείωση θα υπάρξει και από τον Ιανουάριο.

Για κάθε 1.000 ευρώ υπολοίπου σε στεγαστικό δάνειο με εναπομένουσα διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, κάθε περικοπή του επιτοκίου κατά 0,25% συνεπάγεται τη μείωση της δόσης κατά 0,13 ευρώ περίπου.

Άρα για δάνειο 50.000 ευρώ η δόση μειώνεται κατά 6,55 ευρώ, για 100.000 ευρώ κατά 13,1 ευρώ, για 200.000 ευρώ κατά 26,2 ευρώ κ.ο.κ.

Εάν δε, επαληθευτούν οι προβλέψεις για περιορισμό του ευρω-επιτοκίου στο 0,50% μέσα στο 2012, για κάθε 100.000 ευρώ 20ετούς δανείου, η μηνιαία δόση θα υποχωρήσει κατά 52 ευρώ περίπου από τα υψηλά της φετινής χρονιάς.