A- A+
Συνθήκες ασφυξίας αποτυπώνει η άνοδος των επιτοκίων σε καταθέσεις και δάνεια
Νέα άνοδο κατέγραψαν τον Οκτώβριο τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στην ελληνική αγορά, αποτυπώνοντας τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Για ένα ακόμη μήνα τα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών σημείωσαν νέα αύξηση, λόγω της προσπάθειας των τραπεζών να σταματήσουν τη σημαντική διαρροή των καταθέσεων, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το κόστος των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω αύξηση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,50%.

Από την άλλη, σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, τον Οκτώβριο του 2011, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά (0,48%) και το αντίστοιχο των καταθέσεων μιας ημέρας από επιχειρήσεις (0,44%).

Αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων ήταν το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να αυξηθεί κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,62%.

Η πορεία των δανείων

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,90% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,85% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 16 μονάδες βάσης στο 6,20% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Στη λιανική τραπεζική, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,65%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) διαμορφώθηκε στο 15,24%, τον Οκτώβριο του 2011 (Σεπτέμβριος 2011: 15,26%).

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε επίσης ουσιαστικά αμετάβλητο στο 7,92%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 10,36%.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων παρουσίασε περαιτέρω άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, τον Οκτώβριο του 2011, στο 7,03%.

Τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν, το Οκτώβριο του 2011 τα μέσα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα τόσο του συνόλου των καταθέσεων όσο και του συνόλου των δανείων.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,17%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 4,06%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών όπως και το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,95% και 5,34% αντίστοιχα, ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχων επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,44%.

Έτσι, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,50% και του συνόλου των δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,42%.