A- A+
Ποτέ ξανά PSI σαν το ελληνικό στην Ευρωζώνη – Έτοιμες οι προτάσεις για τη «νέα» Ένωση
Παρά τις αντικρουόμενες πληροφορίες περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, Μέρκελ και Σαρκοζί φαίνεται ότι καταλήγουν σε μία συμφωνία για μία «νέα» και πιο ενωμένη Ευρωζώνη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε να πει ότι το «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος ήταν μία λανθασμένη απόφαση που δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί.

Παράλληλα, με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα βασικά σημεία τους περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο επόπτευσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, την εναρμόνιση της εταιρικής φορολογικής βάσης, τη δημιουργία φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αναπτυξιακές πολιτικές, αποτελεσματικότερη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη και αλλαγές στην εργασιακή αγορά.

Τελικές αποφάσεις έως το Μάρτιο

Με τις τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνονται οι αισιόδοξες εκτιμήσεις από οικονομικούς κύκλους στην Αθήνα, που υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα διευκολύνουν την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Στην ίδια επιστολή οι δύο ηγέτες δηλώνουν πεπεισμένοι ότι «πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας ότι πρέπει έως και το Μάρτιο του 2012 να έχει «κλειδώσει» η νέα συνθήκη της ΕΕ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εάν κάποιες χώρες αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, τότε τα 17 μέλη της ευρωζώνης θα προχωρήσουν με μία πιο ολοκληρωμένη ένωση υπογράφοντας μία νέα συμφωνία εκτός των συνθηκών της ΕΕ.

Φιγιόν: Λάθος το ελληνικό PSI

«Δεν θα υπάρξει ξανά χρεοκοπία, ούτε καν μερική, κράτους-μέλους της Ευρωζώνης και κανένας επενδυτής δεν θα κινδυνέψει να χάσει τα λεφτά του επειδή δάνεισε σε χώρα του μπλοκ»

Πρόκειται για δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού που μίλησε στο πλαίσιο συνεδρίου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη πήρε ενδεχομένως λάθος απόφαση να εμπλέξει τον ιδιωτικό τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι με αυτόν τον τρόπο έπληξε την εμπιστοσύνη στις χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα».

Επιπλέον, ο κ. Φιγιόν ανέφερε ότι η κρίση επιτίθεται τώρα στον ίδιο το θεσμό και την αξιοπιστία της Ευρώπης και καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ξεφύγει.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακόμη και η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από την κρίση αν συνεχιστεί η μετάδοσή της».

Διαβάστε επίσης

* Ελληνική «Ανάσταση» μέσω ...Βρυξελλών «βλέπουν» στην Αθήνα - Που πηγάζει η αισιοδοξία

* Standard & Poor’s: Εντός ευρωζώνης η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες

* Deutsche Bank: Στα ρίσκα του 2012 η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

* Προς υποβάθμιση …όλη η Ευρωζώνη από την Standard & Poor’s

* Μπαρόζο: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της