A- A+
Προς υποβάθμιση …όλη η Ευρωζώνη από την Standard & Poor’s
Νέα επίθεση δέχθηκε τη Δευτέρα η Ευρωζώνη, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Μέρκελ - Σαρκοζί ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής. Ο οίκος Standard & Poor΄s έθεσε σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση 15 χώρες – μέλη της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε την ένταξη σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση 15 μελών της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι δύο χώρες που ...λείπουν είναι η Κύπρος, που ήδη βρίσκεται στο συγκεκριμένο καθεστώς, αλλά και η Ελλάδα που δεν …πάει παρακάτω.

Συγκεκριμένα, ο οίκος διατηρεί το καθεστώς CreditWatch negative για την Κύπρο, ενώ τοποθετεί και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, για την αξιολόγηση της Ελλάδας (CC/Negative/C) τονίζει ότι δεν επηρεάζεται καθώς η αξιολόγηση στο επίπεδο ΄CC΄ υποδηλώνει την εκτίμηση ότι υπάρχει σχετικά υψηλός κίνδυνος αθέτησης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Τα 5 αγκάθια της ευρωζώνης

Η S&P σημειώνει ότι η απόφαση για τοποθέτηση των αξιολογήσεων σε CreditWatch οδηγείται από την πεποίθηση της ότι οι συστημικές αναταράξεις στην Ευρωζώνη έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που πλέον ασκούν καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης στο σύνολο της.

Όπως αναφέρει ο οίκος οι εν λόγω συστημικές αναταράξεις προέρχονται από πέντε αλληλένδετους παράγοντες:

(1) Τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

(2) Τα σημαντικά υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και ορισμένων που αξιολογούνται με ΄AAA΄.

(3) Τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για το πώς θα αντιμετωπιστεί η άμεση κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πώς θα διασφαλιστεί μεγαλύτερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και φορολογική σύγκλιση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

(4) Τα υψηλά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.

(5) Την αύξηση του κινδύνου να διολισθήσει σε οικονομική ύφεση η Ευρωζώνη στο σύνολο της το 2012.

Ύφεση σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα

Η S&P σημειώνει ότι περιμένει η οικονομική παραγωγή να υποχωρήσει το επόμενο έτος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο για πιθανότητα 40% να υποχωρήσει η παραγωγή στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Αναφέρει παράλληλα ότι περιμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της το συντομότερο δυνατόν έπειτα και από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μία βαθμίδα για τις Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο και κατά δύο βαθμίδες για τις υπόλοιπες χώρες.

Οι ανακοινώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου τα σχέδιά τους ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο απέκλεισαν για μία ακόμη φορά την έκδοση ευρωομολόγου.

«Θέλουμε αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη για να ξεκαθαρίσουμε στους λαούς της Ευρώπης, τα μέλη της Ευρώπης και τα μέλη της ευρωζώνης, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», τόνισε ο κ. Σαρκοζί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πολύ ολοκληρωμένη και ότι θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι την ερχόμενη Τετάρτη.

Ευρώπη των «17»

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι νέες προτάσεις συμπεριλαμβάνουν μία τροποποιημένη ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.

Όπως είπε, η νέα συνθήκη θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του ορίου 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και την επιβολή κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη.

«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ.

«Αυτό το πακέτο δείχνει ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, ως ένα νόμισμα που συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή σταθερότητα», πρόσθεσε η ίδια.

Σε σχέση με το θέμα των ευρωομολόγων η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι απορρίπτει την ιδέα έκδοσής τους, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.