A- A+
Deutsche Bank: Στα ρίσκα του 2012 η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Υπαρκτό θεωρεί τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ η Deutsche Bank, σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2012, ενώ αναμένει υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η γερμανική τράπεζα αν και δεν πιστεύει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συμβεί, σημειώνει ότι μετά τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πλέον αδιανόητο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εάν αυτό συμβεί το κόστος για την ελληνική οικονομία θα φτάσει το 30% του ΑΕΠ της, ενώ το τραπεζικό της σύστημα θα καταρρεύσει.

Οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης θα είναι σημαντικός, καθώς αναμένεται να προκληθούν αντιστοίχου μεγέθους προβλήματα, εάν το μοιραίο για την Ελλάδα επέλθει.

Υποβαθμίσεις για τους «μεγάλους»

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν την επόμενη χρονιά και οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Έτσι, εκτιμά ότι η Γαλλία μπορεί να χάσει την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση λόγω της δημοσιονομικής χαλαρότητας που συνεπάγεται η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Παράλληλα, δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση και για την αμερικανική οικονομία, στην περίπτωση που οι δημοσιονομικές προοπτικές απογοητεύσουν ή η ανάπτυξη κινηθεί σε χαμηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα.

Τέλος, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι αν δεν υπάρχει επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ευρώ.