A- A+
Νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων το 2012 – Πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες
Σε «χαμηλές» πτήσεις η κτηματαγορά και το 2012, καθώς αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών, αλλά και μικρός όγκος συναλλαγών λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος και ρευστότητας μέσω των στεγαστικών δανείων.

Σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα «Η αγορά ακινήτων στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση», παρουσιάστηκαν οι δείκτες προσδοκιών, το σύνολο των οποίων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι τιμές δε θα ανακάμψουν την ερχόμενη χρονιά, ενώ βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό τα επόμενα χρόνια αποτελεί η σταθεροποίηση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θ. Μητράκος, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2009 οι μέσες τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει ονομαστική μείωση 12,9%, ενώ με πραγματικούς όρους η πτώση φτάνει στο 21,5%.

Στο ναδίρ οι μεταβιβάσεις

Την ίδια στιγμή, οι συναλλαγές έχουν σημειώσει τεράστια μείωση. Όπως είπε ο κ. Μητράκος, οι συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο σε σχέση με τα υψηλά τους, ενώ εκτιμάται ότι τα αδιάθετα διαμερίσματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 180.000.

Το σύνολο των συναλλαγών στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στις 82.000, όταν το 2005 είχαν γίνει 215.100 μεταβιβάσεις, το 2006 172.900, το 2007 267.700, το 2008 158.000, το 2009 136.000 και το 2010 110.000.

Ο οικονομικός αναλυτής της Eurobank κ. Θ. Σαμπανιώτης, μιλώντας στο ίδιο σενάριο εκτίμησε ότι με βάση τις αναλύσεις που γίνονται για τους κύκλους που διανύουν οι αγορές των ακινήτων παγκοσμίως, το 2012 στην Ελλάδα το real estate θα φθάσει στο χαμηλότερο σημείο.

Προς άνοδο οι αντικειμενικές

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, βάση σχετικής μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος, τα αποτελέσματα της οποίας προκύπτουν από τα στοιχεία που αφορούν τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι αλλαγές αναμένονται στις αρχές του 2012, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία καθυστέρηση της τάξης των έξι μηνών τουλάχιστον στην εφαρμογή τους, εν αναμονή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η πλειονότητα των κατοικιών την τελευταία δεκαετία αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο. Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα έχει εικόνα για τις εμπορικές τιμές στις οποίες έγιναν οι πράξεις τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τιμές αυτές μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερες από τις σημερινές εμπορικές τιμές, ωστόσο αναμένεται να είναι υψηλότερες έως και 25% από τις παλαιές αντικειμενικές, οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 2007.

Κατά συνέπεια αναμένεται σημαντική άνοδος των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων αυτήν την περίοδο είναι ουσιαστικά «παγωμένη» και ουδείς γνωρίζει λόγω της ανυπαρξίας πράξεων μεταβίβασης, ποιες είναι οι πραγματικές αξίες πώλησης.